Beurs herstelt van schok uit VS

De effectenbeurzen in Europa hebben zich vanmorgen hersteld van de neergang die gistermiddag volgde op cijfers over het gedeukte consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Wall Street liep in dat herstel dinsdagavond al voorop. Na de ontsteltenis over de sterkste daling van het vertrouwen sinds de Azië-crisis overheerste de hoop op een renteverlaging door de Amerikaanse centrale banken volgende week, en dat gaf beleggers moed. Het Dow Jones-gemiddelde sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger, en de Europese beurzen trokken vanmorgen in het kielzog bij.

In Amsterdam steeg Unilever na mooie kwartaalcijfers en verbeterde vooruitzichten van het voedings- en zeepconcern. Unilever won 3,9 procent op een koers van 62,50 euro en ging daarmee sneller dan het beursgemiddelde. De AEX was 0,98 procent (3,15 punten) hoger op 326,21.

Ook Ahold krabbelde weer op. De supermarktketen heeft de afgelopen dagen veel verloren, mede door tegenvallende omzetten in het derde kwartaal. Vanmorgen werd 2,7 procent herwonnen op 12,19 euro.

De financiële waarden lieten een wisselend beeld zien. De instellingen met grote verzekeringsbelangen lopen meestal redelijk in de pas met de beweeglijke hightechs. Deze keer ging die theorie niet op. Aegon stond op een winst van 2,5 procent terwijl ING tot de duidelijke verliezers behoorden met bijna 1,5 procent. Een echte verklaring hiervoor was niet voorhanden.

Ook chemieconcern Akzo Nobel stond op verlies van 3,2 procent op 28,15 euro. Ook elders in Europa was de stemming positief. Frankfurt was 0,2 procent hoger, Londen (0,5 procent) en vooral Parijs (1,3 procent) presteerden duidelijk beter.

In Tokio liepen beleggers vooruit op het vanmiddag gepresenteerde plan van de Japanse regering om de geplaagde economie en bankensector aan te pakken. De Nikkei-index sloeg na aanvankelijke verliezen de weg omhoog in en sloot uiteindelijk 0,6 procent hoger op 8756,59 punten. Reden was de hoop dat de scherpe kantjes van een plan om de Japanse banken te saneren er door weerstand binnen de regerende LDP-partij zouden zijn afgeslepen.

Seoel kwam 2,3 procent lager uit. De beurs in Sydney daalde 0,3 procent. Hongkong sloot 0,8 procent hoger en Singapore liet aan het eind van de dag een kleine winst zien van 0,2 procent.