Bernhard: vervolgen AH-duo schandalig

Prins Bernhard vindt het ,,schandalig'' dat twee Amsterdamse AH-supermarktmedewerkers worden vervolgd wegens mishandeling van een overvaller die een caissière met een mes bedreigde. Hij is bereid een eventuele boete voor hen te betalen omdat hij het ,,fantastisch vindt wat deze mannen hebben gedaan''.

Prins Bernhard zegt dat vanochtend in het dagblad De Telegraaf. ,,Dat mag u publiceren want iedereen mag weten hoe ik erover denk.'' Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst is prins Bernhard met zijn uitspraken binnen de grenzen van de ministeriële verantwoordelijkheid gebleven. Demissionair minister-president Balkenende is volgens de woordvoerder inmiddels van de uitspraken op de hoogte. ,,De prins heeft eigener beweging en recht uit het hart gesproken. De minister-president is van mening dat zijn uitlatingen binnen de grenzen vallen van de ministeriële verantwoordelijkheid'', aldus de woordvoerder.

VVD-woordvoerder Cornielje vindt dat prins Bernhard vertolkt wat ,,miljoenen mensen ook denken. We hebben waardering voor zijn uitlatingen. Die vallen onder de ministeriële verantwoordelijkheid, maar de VVD heeft geen behoefte om daar de minister-president over aan te spreken.''

PvdA-woordvoerder Rehwinkel kan zich goed voorstellen dat prins Bernhard zijn hart heeft gelucht. ,,Maar het was beter geweest als hij het oordeel van de rechter in deze zaak had afgewacht. Ik zou zelf anders geopereerd hebben als ik hem was geweest.'' GroenLinks-woordvoerster F. Halsema vindt het van ,,zowel politici als leden van het koninklijk huis verstandig als zij zich terughoudend opstellen zolang een zaak onder de rechter is. De uitlatingen vallen onder de ministeriële verantwoordelijkheid, maar GroenLinks is geen voorstander van een spreekverbod voor leden van het Koninklijk Huis.'' Het openbaar ministerie heeft gisteren in een verklaring op internet het vervolgingsbeleid toegelicht.

Woede: Pagina 3

opinie: Pagina 7

www.nrc.nl: verklaring OM