BBC ontslaat Angus Deayton na overspel

Angus Deayton, presentator van het satirische BBC-programma Have I got news for you, is op staande voet ontslagen nadat hij zelf prominent in het nieuws kwam wegens cocaïnegebruik en een buitenechtelijke affaire.

Toen daarover in mei de eerste berichten in de Engelse pers verschenen, hoopte de BBC nog dat de storm snel zou gaan liggen. Vorige week trad een ex-maîtresse echter opnieuw naar buiten met intieme onthullingen over zijn privé-leven, waarop de panelleden in de laatste uitzending volop toespelingen maakten.

De BBC vindt niet dat de presentator van een satirische nieuwsshow zelf steeds onderwerp van spot kan zijn. Nadrukkelijk is Deayton verzocht terug te treden uit het programma, dat hij sinds de start in 1990 heeft gepresenteerd. Op dat `verzoek' is hij gisteren ingegaan. ,,Het spijt me zeer dat ik gedwongen ben te verdwijnen uit de show die me zo veel plezier heeft bezorgd en die twaalf jaar lang een deel van mijn leven is geweest'', aldus zijn verklaring.

In de uitzending van aanstaande vrijdag wordt Deayton vervangen door de komiek Paul Merton, een van de twee vaste panelleden. De BBC hoopt zo snel mogelijk een definitieve opvolger te vinden. Men is echter niet van plan de banden met Deayton volledig te verbreken; hij zou wel andere programma's kunnen maken die niet direct op het nieuws van de afgelopen week reageren.

De formule van Have I got news for you wordt in Nederland toegepast door het TROS-programma Dit was het nieuws, met presentator Harm Edens en de panelleden Raoul Heertje en Jan-Jaap van der Wal. Hiervan begint op zaterdag 9 november een nieuwe serie afleveringen.