24 Britten hebben mogelijk CJD

Vierentwintig patiënten in een Brits ziekenhuis zijn mogelijk besmet met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD), een zeldzame hersenziekte die verwant is aan de gekkekoeienziekte (BSE). Dat is gebeurd tijdens een operatie met instrumenten die niet voldoende waren gesteriliseerd. Met dezelfde instrumenten was eerder een biopsie uitgevoerd bij een vrouw die, naar later bleek, aan CJD was overleden. De instrumenten bleven in roulatie tot de diagnose werd vastgesteld. De zogeheten prionen die CJD veroorzaken blijven bij normale sterilisatie actief. Volgens het ziekenhuis in Middlesbrough is de besmettingskans ,,extreem laag'', maar het ministerie van Volksgezondheid spreekt van een ,,weerzinwekkend incident''. De incubatietijd van de ziekte kan twintig jaar zijn.