Veling verlaat Kamer

Fractieleider Kars Veling van de ChristenUnie stapt nog vóór de verkiezingen uit de Tweede Kamer. Hij is tot deze `rigoureuze stap' gekomen nadat het bestuur van zijn partij besloot dat hij niet opnieuw lijsttrekker wordt. Veling is ook niet beschikbaar voor de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de verkiezingen op 22 januari.

Met het voortijdig opstappen van Veling komt een einde aan een kortstondige carrière in de Tweede Kamer. Het voormalige Eerste-Kamerlid namens het GPV was dit voorjaar de eerste lijsttrekker van de fusiepartij ChristenUnie, ontstaan uit GPV en RPF. Hij kreeg na de verkiezingen kritiek op zijn te ,,sociale'' koers, nadat de partij onder zijn leiding met vier zetels een teleurstellend verkiezingsresultaat had behaald.

De 52-jarige Veling was al sinds enige weken afwezig op het Binnenhof, nadat hij oververmoeid was geraakt. Aanvankelijk zou hij vandaag terugkeren, maar daar heeft hij nu van afgezien. De fractie heeft vanmorgen de mededeling van Veling besproken. Een woordvoerder van de fractie noemt het ,,goed dat er nu een einde is gekomen aan een onduidelijke situatie van weten dat hij nu gezond is maar niet terug zou komen.''

Veling noemt zijn vertrek pijnlijk maar zegt dat hij ,,niemand voor de voeten wil lopen, ook niet in de huidige fractie.'' In een persverklaring zegt hij dat ,,de ontwikkelingen het noodzakelijk hebben gemaakt plaats te maken''. Vice-fractievoorzitter Van Dijke neemt het fractievoorzitterschap waar.

Veling zegt zijn Kamerzetel pas op ná 9 november, wanneer de ChristenUnie op een partijcongres de kandidatenlijst heeft vastgesteld. Hij wil daarmee zijn mogelijke opvolger Eimert van Middelkoop, de volgende op de kieslijst, de gelegenheid geven zijn aanvaarding van de zetel afhankelijk te maken van zijn plaats op de nieuwe kandidatenlijst.