Schuldcrisis voor concern Brazilië

Het Braziliaanse mediaconglomeraat Globopar gaat zijn schulden herstructureren, en zal voor een periode van 90 dagen geen rente afdragen over zijn verplichtingen. Dit heeft het concern gisteren gemeld. Het kredietagentschap Standard & Poor's verlaagde vanmorgen zijn beoordeling van Globopar en dochter TV Globo van B naar CC. Daarmee zijn de schulden van Globopar afgewaardeerd tot `junk'-status.

De mededeling van Globopar komt daags na de verkiezing van de voormalige vakbondsactivist Luiz Inacio `Lula' da Silva tot president. De uitslag leidde gisteravond en vannacht tot dalende koersen van Braziliaanse aandelen en van de nationale munt, de real. De Bovespa-beursindex daalde 4,4 procent tot 9.573,94 punten. Daarmee kwam een eind aan een rally waarbij de beursindex met eenvijfde steeg sinds zijn dieptepunt op 16 oktober. Vanaf begin 2002 is de Braziliaanse beurs nog steeds bijna dertig procent lager.

Globopar is in problemen geraakt door de teruglopende advertentiemarkt in Brazilië, die is veroorzaakt door de slechte economische situatie waarin het land verkeert. Omdat de Braziliaanse geldmarkt zo goed als opgedroogd is, geeft dit Globopar grote moeite om aflopende schulden te herfinancieren. De resulterende liquiditeitsproblemen noodzaken het voor negentig dagen stopzetten van betalingen, in afwachting van een herstructurering van de schulden.

Het concern heeft omgerekend rond de 1,2 miljard dollar aan schulden, los van nog eens ruim 400 miljoen aan schulden van dochterondernemingen. Aflossingen en rentebetalingen voor de rest van het bedrijf tellen op tot 130 miljoen. Donderdag loopt een banklening af van 10 miljoen. In bankkringen wordt verwacht dat Globopar daarop in gebreke blijft.

De koers van de Brazilaanse munt, de real, verloor gisteren 1,2 procent op 3,775 real per dollar. Daarmee is de munt 38 procent lager dan begin 2002, maar wel nog steeds 5 procent boven het dieptepunt van twee weken geleden.

De Amerikaanse minister van Financiën O'Neill zei gisteren blij te zijn dat het verkiezingseffect op de financiële markten achter de rug is. ,,Ik ben blij dat de onzekerheid voorbij is, en van wat ik van Lula weet, denk ik dat het goed zal gaan'', zei O'Neill. Brazilië heeft een kredietlijn bij het Internationale Monetaire Fonds van 30 miljard dollar.

Op de financiële markten werd gisteren al uitgekeken naar vrijdag. Dan loopt een tranche aan overheidsschuld af ter waarde van 1,8 miljard dollar. De soepelheid waarmee de herfinanciering van die schuld al dan niet verloopt, wordt door de valutahandel als zeer significant gezien voor de koers van de real in de directe toekomst.