Qwest erkent gerommel in de boeken

Het Amerikaanse telecombedrijf Qwest, voormalig partner van branchegenoot KPN, erkent teveel omzet te hebben geboekt in de jaren 2000 en 2001. Het gaat om een bedrag van 531 miljoen dollar.

Dit heeft de telecomonderneming maandagavond na het sluiten van Wall Street bekendgemaakt. Het teveel aan omzet is afkomstig van het ruilen van netwerkcapaciteit met andere aanbieders. De nieuwe accountant van Qwest, KPMG, heeft herziening van de omzet geeist. De vorige accountant was het inmiddels ter ziele gegane Andersen.

Verder heeft Qwest, in verband met nieuwe accountancy-regels, de waarden van zijn bezittingen afgeboekt. De afwaardering bestaat voor ruim 30 miljard dollar aan goodwill. Verder komt het netwerk van het telecomconcern voor bijna 11 miljard dollar minder in de boeken te staan.

De afwaardering komt twee dagen voor de geplande presentatie van Qwests kwartaalcijfers. Qwest, sinds het voorjaar in het verdachtenbankje toen de eerste aanwijzingen voor boekhoudkundig gesjoemel bekend werden, is al uit de gunst bij beleggers en investeerders. De koers staat op een dieptepunt.

Qwest erkende in juli voor 1,16 miljard dollar aan niet-bestaande omzet te hebben geboekt over de jaren 1999 tot en met 2001. In september kwam daar nog eens een omzetherziening van 950 miljoen dollar bovenop, en de mededeling dat naar de boekhoudkundige verwerking van 531 miljoen dollar aan omzet nader onderzoek werd gedaan.

De jongste boekhoudbijstelling zal de aandacht van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC naar verwachting doen verscherpen. De SEC en het ministerie van Justitie doen momenteel onderzoek naar opzettelijke misleiding van beleggers door Qwest.

De schandalen brachten Qwest deze zomer aan de rand van de afgrond. Het telecomconcern, vroeger een van de zogenoemde `baby bells', wist zich in veiligheid te stellen door de verkoop van zijn goudengidsdivisie voor 7 miljard dollar.

Het is onduidelijk of er niet nog meer boekhoudkundige bijstellingen komen. KPMG verklaarde maandag dat het doorlichten van alle resultaten over 2000 en 2001 nog niet is afgerond. De cijfers die aan het licht komen kunnen nieuw licht werpen op de ondergang van KPNQwest, het Europese netwerkbedrijf dat in 1999 ontstond als samenwerking tussen KPN en Qwest. Het is nog onduidelijk hoe dit bedrijf ten onder ging.