Planet Media schrapt 175 banen

Internetbedrijf Planet Media Groep schrapt 175 van de 400 arbeidsplaatsen. De meeste banen verdwijnen bij de helpdesk en de redactie die de websites onderhoudt. De reorganisatie moet in de eerste helft van het volgend jaar plaatsvinden. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

Planet Media Groep is een dochteronderneming van KPN Telecom en is bekend van de internetproviders Planet Internet en Het Net. De groep is in Nederland marktleider met een marktaandeel van circa 33 procent.

Volgens directeur B. van Dam wil het bedrijf zich richten op de kernactiviteiten. Alle andere taken worden uitbesteed. Bij de helpdesk, de afdeling waar klanten terecht kunnen met onder meer technische problemen, moeten ongeveer 120 van de 150 arbeidsplaatsen verdwijnen. Het gaat hier om de tweede reorganisatie in korte tijd. Afgelopen zomer sloot Planet de helpdeskvestigingen in Arnhem en Eindhoven.

Daarbij verdwenen 110 arbeidsplaatsen. De helpdesk wordt nu grotendeels uitbesteed. Volgens Van Dam blijft Planet de moeilijke vragen van klanten wel zelf beantwoorden.

Bij de redactie van Planet Media Groep verdwijnen circa 15 van de 30 banen. De internetredactie, een van de grootste van Nederland, zal zich vanaf volgend jaar niet meer bezighouden met het maken van journalistiek werk, maar slechts met de distributie daarvan.

Het is de bedoeling dat er na de operatie winst wordt gemaakt. Directeur Van Dam wil slechts kwijt dat Planet Media Groep tot de ,,top van internetproviders in Europa wil horen''. ,,Met deze reorganisatie zetten we een stap in de goede richting.''

Gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk, denkt Van Dam. Hij wil het sociaal plan, dat eerder werd toegepast bij de sluiting van de vestigingen in Arnhem en Eindhoven, opnieuw gebruiken.

De reorganisatie betreft overigens uitsluitend de internetproviders Planet Internet en Het Net. Provider XS4All, dat ook een dochteronderneming van KPN is, valt buiten de plannen.