Noodkreet aidsfonds

Regeringen moeten hun bijdragen aan het mondiaal aidsfonds, het Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria, volgend jaar verdubbelen en in 2004 nog eens verdubbelen. Elk uitstel vergt doden die vermeden hadden kunnen worden. De algemeen directeur van het fonds, Richard Feachem, heeft dat gisteren in Genève verklaard.

Tot nu is 2,1 miljard dollar toegezegd aan het fonds voor een periode van vijf jaar. Maar het fonds heeft alleen in 2003 al 2 miljard dollar extra nodig en in 2004 nog eens 4,6 miljard dollar extra. Dit jaar sterven 6 miljoen mensen aan aids, malaria en tbc. De economische schade als gevolg van de ziektes bedraagt 120 miljard dollar.

Toen hij april vorig jaar zijn plan voor het fonds lanceerde, zei VN-secretaris-generaal Kofi Annan al dat dit decennium jaarlijks 7 tot 10 miljard dollar nodig is voor aidsbestrijding. Maar van de 2,1 miljard dollar die beloofd werd, is nog maar 483 miljoen dollar overgemaakt. Het fonds heeft voor komend jaar aanvragen voor een totaalbedrag van 5,2 miljard dollar. Dit jaar heeft het fonds 616 miljoen dolllar beschikbaar gesteld voor projecten in veertig landen. Uit een studie die deze zomer in het Britse medisch tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd, blijkt dat tweederde van de besmettingen die in het jaar 2010 worden verwacht, met tijdige interventie kan worden voorkomen.