NMa: scherper toezicht gezondheidszorg

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat scherper controleren of artsen, ziekenhuizen en verzekeraars onderling geen prijsafspraken maken. Hiertoe heeft de kartelwaakhond inmiddels extra personeel in dienst genomen.

Dit zegt voorzitter A.W. Kist van de NMa vandaag in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. Vorige week publiceerde de NMa de nieuwe regels. Die kwamen tot stand in samenwerking met verschillende brancheorganisaties in de zorg.

De NMa baseerde de regels op 390 zaken die het de afgelopen jaren behandelde in de zorgsector. Met behulp van de regels kunnen zorgondernemers hun gedrag zelf toetsen aan de mededingingswet. In de richtlijnen staat onder meer dat de zorgverzekeraars niet mogen discrimineren tussen de zorgaanbieders (dat zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen). Ook mogen de verzekeraars niet weigeren een contract te sluiten met een zorgaanbieder zonder hiervoor een objectieve rechtvaardiging aan te voeren.

Een van de gevolgen van de nieuwe regels is dat de zorgondernemers wel mogen samenwerken als het de kwaliteit voor patiënten ten goede komt, bijvoorbeeld door informatie over patiënten uit te wisselen of door gezamenlijke waarnemingsregelingen. Gezamenlijk onderhandelen over tarieven is daarentegen verboden. Huisartsen, ziekenhuizen, en fysiotherapeuten mogen bijvoorbeeld niet meer gezamenlijk met de zorgverzekeraars onderhandelen over tarieven, omdat het volgens de mededingingswet ondernemingen zijn als alle andere. De huisartsen hebben zich hier inmiddels fel tegen verzet omdat individueel onderhandelen met verzekeraars te veel tijd zou kosten. Wel mogen meerdere artsen zich bij onderhandelingen door een onafhankelijk persoon laten vertegenwoordigen.

www.nrc.nl: Document NMa