Nieuwe regels om F1 minder saai te maken

Om de Formule I-races spannender te maken, worden volgend jaar enkele nieuwe regels ingevoerd. Zo krijgen niet langer de eerste zes maar de beste acht coureurs WK-punten en tijdens kwalificatietrainingen op vrijdag en zaterdag mogen de coureurs voor hun snelste ronde voortaan alleen de baan op.

Dat heeft de Formule I-commissie van de internationale autosportfederatie (FIA) gisteren in Londen besloten. Een pakket maatregelen werd gepresenteerd om te voorkomen dat het in de Formule I weer net zo saai wordt als afgelopen seizoen. Michael Schumacher won elf van de zeventien races, zijn teamgenoot bij Ferrari, de Braziliaan Rubens Barrichello, ging vier keer als winnaar over de finish. Al halverwege het seizoen mocht Schumacher zich, voor de vijfde keer in zijn carrière, wereldkampioen noemen.

De commissie besloot verder dat stalorders in het nieuwe seizoen zijn verboden. Met die maatregel wil zij een herhaling van het inmiddels beruchte Ferrari-incident van dit jaar voorkomen. In de Grote Prijs van Oostenrijk moest Barrichello kort voor de finish kopman Schumacher laten voorgaan.

Vanaf 2003 krijgen de eerste acht coureurs punten voor het WK-klassement. Dat waren tot dusver de eerste zes. De kwalificatietraining wordt voortaan over twee dagen verdeeld, vrijdag en zaterdag. Alle deelnemers gaan alleen de baan op, voor drie ronden; in de tweede ronde wordt de tijd gemeten. De nummer één in het WK-klassement start daarbij vrijdag als eerste. Zaterdag, de dag voor de race, rijden de coureurs in omgekeerde volgorde. Tot en met afgelopen seizoen hadden alle coureurs op zaterdagmiddag een uur om hun snelste tijd te realiseren, in maximaal twaalf ronden. Als ze voortaan alleen de baan op mogen, kunnen de coureurs tijdens hun snelste ronden geen hinder meer van elkaar ondervinden.

Alle renstallen moeten volgend seizoen de beschikking hebben over twee typen droogweerbanden en één type regenbanden. Tijdens een GP mag een renstal in totaal, trainingen en wedstrijd, tien bandenwissels uitvoeren.

Alle plannen van de commissie moeten nog door het congres van de FIA worden geratificeerd. Dat komt op 13 december bijeen.

Gisteren werd ook besloten vanaf volgend jaar geen Formule I-races meer te organiseren op het circuit van Spa-Francorchamps. Die race in België stond aanvankelijk op het programma voor eind augustus 2003, maar vanaf 1 augustus geldt daar een verbod op tabaksreclame. De Belgische overheid weigert voor de autorace dispensatie te verlenen. De Formule I heeft zich geconformeerd aan de regels van de wereldgezondheidsorganisatie WHO die vanaf 2006 tabaksreclame in de sport verbieden.

In Spa werden 37 GP-races gereden. Voor veel van de coureurs, zoals Michael Schumacher, is de spectaculaire omloop in de Ardennen het favoriete circuit. Zo kent het circuit een van de meest uitdagende bochten, de Eau Rouge. Schumacher reed er zijn eerste race in een Formule I-wagen, voor het team van Eddie Jordan, en behaalde er een jaar later zijn eerste overwinning. In totaal won de Duitser er zes Grote Prijzen van België, voor het laatst twee maanden geleden.