Mannen vervolgd na grijpen dief

Twee medewerkers van een Albert-Heijnfiliaal in Amsterdam die een gewapende overvaller grepen, worden nu zelf vervolgd wegens mishandeling. De twee mannen, Simon L. en Lucas P., worden ervan verdacht de 33-jarige winkeldief te hebben afgetuigd. Dat zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie.

De twee 30-jarige AH-medewerkers kwamen 27 augustus van dit jaar in actie, nadat een man tegen het eind van de middag een caissière had bedreigd met een mes. De rover graaide in de kassalade en ging ervandoor met circa 500 euro. De AH-medewerkers zetten de achtervolging in en wisten de messentrekker tot staan te brengen in het Oosterpark. Volgens L. probeerde de rover hem tot driemaal toe te steken. In het handgemeen dat volgde in het park liep de rover een gebroken neus op.

Volgens de politie hebben getuigen in het park verklaard dat de winkeliers de dief mishandelden nadat deze zijn mes had weggegooid. Voorts, zegt de politie, werd de aangehouden man, terwijl hij al door de politie was geboeid, door een van de winkeliers nog een paar keer geschopt. L. ontkent dat hiervan sprake is geweest. Persofficier D. Kruimel spreekt van openlijke geweldpleging en mishandeling in vereniging. Volgens haar is sprake geweest van ,,excessief geweld'', en ,,dat is eigenrichting en dat tolereren we niet''.

De twee mannen willen niet met de pers spreken, zegt hun woordvoerder, ,,omdat ze in hun emoties misschien dingen zeggen die verkeerd overkomen''. Vandaag hebben de twee een onderhoud met hun advocaat.

Ondernemers in de buurt spreken hun verontwaardiging uit over de vervolging van de twee. Juwelier Stork zegt niet te begrijpen ,,wat met de denkwijze van justitie aan de hand is''. ,,Wat zou u doen wanneer uw vrouw werd beroofd van haar juwelen?'' zegt hij. ,,En wat zou u denken wanneer u daarvoor dan werd vervolgd?'' Over de vervolging van de AH-medewerkers zegt hij: ,,Daar gaat toch iedereen om lachen.'' De juwelier vindt dat de dader op zijn plaats is gezet en dat de twee jongens van de burgemeester een lintje moeten krijgen. Hij noemt de gang van zaken ,,niet rechtvaardig voor de belastingbetaler''. Want: ,,Zo'n overvaller krijgt van uw en mijn geld een pro-Deoadvocaat''. [Vervolg WINKELIERS: pagina 3]

WINELIERS

'Ik geef ze gelijk'

[Vervolg van pagina 1] In Hercules Sports, waar in de etalage regelmatig video's worden afgespeeld van kickboksgala's en freefights, zegt een Turkse verkoper die anoniem wil blijven: ,,Ik heb respect voor die jongens. Ik geef ze groot gelijk, want ik word ook agressief als iemand steelt van mijn brood''. Hij noemt de vervolging van de twee ,,onacceptabel''.

Het AH-filiaal maakt deel uit van het Koopcentrum Dappermarkt. De winkeliersvereniging overweegt volgens een woordvoerder de twee juridische bijstand te geven. ,,Woensdagavond is daarover een vergadering''. Hij noemt de AH waar de twee mannen werken ,,een aanwinst voor de buurt'', vergeleken met vroeger. ,,Het zou me persoonlijk ter harte gaan wanneer het negatief afloopt voor die twee'', aldus Ronald.

Winkeliers in deze straat zijn in het verleden vaker geplaagd door winkeldieven. Bij buurwinkel Anelja, waar kinderwagens en andere babyspullen worden verkocht, hangen camera's ter preventie van winkeldiefstal. Bij de eigentijdse kledingwinkel Reward Jeans staan stalen kegels voor de rolluiken, de laatste toevoeging aan het beveiligingsarsenaal.