Lesotho bestraft omkoper

Voor het eerst is in een Afrikaans land een buitenlandse onderneming veroordeeld wegens het betalen van steekpenningen. Het gerechtshof in Lesotho veroordeelde gisteren de Canadese bouwer Acres International tot een geldboete van meer dan twee miljoen euro wegens omkoping van een hoge ambtenaar. De uitspraak wordt gezien als een mijlpaal voor de rechtspraak in Afrika.

,,Het hof wil een duidelijk signaal afgeven aan bedrijven die hier contracten willen binnenslepen'', aldus het hof in een toelichting op zijn uitspraak. ,,Je kunt het beter uit je hoofd laten hier ambtenaren om te kopen.''

Het gerechtshof acht het onomstotelijk bewezen dat Acres International meer dan 250.000 euro heeft betaald aan ambtenaar Masupha Sole. De Canadezen ontkennen de beschuldigingen en zeggen in hoger beroep te zullen gaan.

Sole stond tot 1995 aan het hoofd van de Lesotho Highlands Development Authority. Hij zou over een periode van tien jaar in totaal vijf miljoen euro hebben ontvangen van Canadese en Europese bouwbedrijven. Die zouden zo hun contracten voor de bouw van waterdammen hebben willen veiligstellen. Masupha Sole werd afgelopen juni veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Ook Britse, Duitse en Zweedse bouwbedrijven wacht vervolging.

Processen wegens corruptie komen zelden voor in Afrika. Veel oliebedrijven en andere multinationals beschouwen de kosten van omkoping van dictatoriale regimes in landen als Nigeria en Congo als een noodzakelijk kwaad. Soms wordt een ambtenaar aangeklaagd, maar buitenlandse bedrijven waren de dans tot nog toe altijd ontsprongen.