KLM praat weer met technici

De Nederlandse vereniging van luchtvaarttechnici (NVLT) is weer toegelaten tot de CAO-onderhandelingen met de KLM. De vakbond van grondwerktuigkundigen, waarvan de luchtvaartmaatschappij de erkenning vorige week introk, mocht vanochtend weer als waarnemer aanschuiven.

Het kort geding dat de NVLT vrijdag zou aanspannen tegen de KLM, is voorlopig twee weken aangehouden. Dat is het gevolg van de-escalerende besprekingen tussen de KLM en de luchtvaarttechnici, gisteren op het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij in Amstelveen.

KLM noch de technici wilden vanochtend mededelingen doen over de besprekingen.

De spanningen tussen KLM en de technici liepen de afgelopen weken zeer hoog op. De erkenning van de NVLT, een vakbond met zeshonderd leden, werd daarbij ingetrokken, en de bond werd uit het cao-overleg gezet. De voorzitter van de bond, R. van der Hout, werd bovendien geschorst als werknemer van de KLM.

De NVLT wilde deze maatregelen via de rechter ongedaan maken. Deze week hopen de partijen de problemen op te lossen. Ook eiste de bond dat beledigende opmerkingen aan het adres van Van der Hout en de vakbond werden ingetrokken. Van der Hout werd door de KLM onder meer ,,een ongeleid projectiel'' genoemd en zijn vakbond ,,onkruid''. De KLM-directie heeft zich daarvan inmiddels gedistantieerd in het interne personeelsblad Wolkenridder.

De problemen draaien om een langdurig conflict over de waardering van de luchtvaarttechnici en om de veiligheidscultuur binnen de KLM. Na een wilde staking op Schiphol afgelopen zomer, waarvan duizenden passagiers de dupe werden, besloot de KLM de stakers voor een deel van de schade te laten opdraaien. De grondwerktuigkundigen zeggen geen vertrouwen meer te hebben in de KLM-leiding.

De ondernemingsraad van KLM heeft inmiddels laten weten dat de rest van het KLM-personeel schoon genoeg heeft van de NVLT. De bond wordt ,,egoïstisch gedrag'' verweten. Ook neemt de ondernemingsraad het de technici kwalijk dat zij het cao-overleg ,,frustreren''. Dat de NVLT als partner bij de onderhandelingen werd verwijderd noemt de ondernemingsraad ,,volkomen onterecht''. Ook de vakbond voor cabinepersoneel (VNC) noemt de handelwijze van de vereniging van luchtvaarttechnici ,,onaanvaardbaar''.