Justitieonderzoek ex-top Vivendi

Het Franse openbaar ministerie is vandaag een onderzoek begonnen naar het voormalige topmanagement van mediaconcern Vivendi Universal. De openbaar aanklager vermoedt dat beleggers door de raad van bestuur zijn misleid.

Het onderzoek is gebaseerd op een eerdere aanklacht van beleggers. Deze aanklacht stelt dat onder het bewind van Jean-Marie Messier, de voormalige topman van het mediabedrijf, onjuiste financiële informatie is verstrekt.

Het is voor het eerst in Europa dat justitie een onderzoek doet naar mogelijk gesjoemel met de boeken bij een Europees concern. Tot dusver gebeurde dat alleen bij Amerikaanse bedrijven zoals Enron, Worldcom en Qwest. Diverse bestuurders in de Verenigde Staten zijn al in de boeien geslagen en wachten hun strafproces af.

Het openbaar ministerie concentreert zich op de in 2000 en 2001 verstrekte cijfers aan beleggers. Vivendi, dat gebukt gaat onder een torenhoge schuldenlast, weigert commentaar te geven op de zaak.

Vivendi, een voormalig Frans nutsbedrijf, werd de afgelopen jaren door Messier getransformeerd naar één van de grootste mediaconcerns ter wereld. Het bedrijf werd actief in boeken, tijdschriften, muziek en films. Door de transformatie werd een schuldenlast opgebouwd van circa 19 miljard euro. Ook werd een verlies geleden dat het hoogste was in de Franse bedrijfshistorie.

Na aanvankelijk enthousiasme verloren beleggers het vertrouwen in het bedrijf. De koers van het concern kelderde met ongeveer 70 procent. Begin juli werd Messier daarom door de raad van commissarissen ontslagen.

Huidig topman Jean-René Fourtou is bezig met een uitverkoop om de schuldenlast te reduceren. Zo staat een Amerikaanse uitgeverij te koop en werd onlangs de Franse tijdschriftengroep verkocht.