Geen dag zonder voetbalwedstrijd

Tonny Bruins Slot (55) doet weer waar hij het beste in is: voetballers en ploegen analyseren. De assistent-trainer van Ajax bereidt trainer Ronald Koeman voor op tegenstanders. Ajax speelt morgen in de Champions League uit tegen het Franse Olympique Lyon.

Voor Tonny Bruins Slot zijn het hectische weken nu Ajax Champions League speelt. Naast het geven van individuele trainingen aan spelers houdt de assistent van Ajax-trainer Ronald Koeman zich vooral bezig met het maken van wedstrijdanalyses. Een arbeidsintensieve baan, getuige zijn reisgedrag rond het Champions League-duel van Ajax tegen het Noorse Rosenborg (1-1) van afgelopen week. ,,Nadat de laatste voorbereidingen voor het competitieduel tegen AZ waren getroffen vloog ik via Bergen naar Midden-Noorwegen, waar Rosenborg een competitieduel speelde. Daarna ging ik terug naar Amsterdam, waar ik met trainer Koeman en assistent-trainer Krol mijn bevindingen besprak. Na afloop van het thuisduel tegen Rosenborg stond de competitiewedstrijd tegen RKC voor de deur. Toen ik mijn analyse van die ploeg had afgerond vertrok ik naar Corsica, waar ik afgelopen weekeinde Ajaccio-Olympique Lyon bekeek. In ruim een week heb ik dus AZ, Rosenborg, RKC en Olympique Lyon bestudeerd.''

Afgezien van het vele reizen (,,Ik rijd 80.000 kilometer per jaar'') bekijkt Bruins Slot videobanden van komende tegenstanders. Elke week ziet hij minimaal tien wedstrijden in verschillende stadions of op televisie. ,,Ik wil niets missen, als analist moet je over elke ploeg en elke speler ter wereld iets kunnen vertellen. Hoe ik aan mijn informatie kom? Er bestaat een bedrijf in Madrid dat alle voetbalwedstrijden waar ook ter wereld op video opneemt. Elke week krijg ik van die firma een overzicht van opgenomen duels. Ik kan dan aankruisen welke wedstrijden ik graag op band wil ontvangen. Binnen twee dagen wordt die bestelling bij me afgeleverd.'' Verder vertrouwt Bruins Slot, die al dertig jaar actief is in de voetbalwereld, op zijn zorgvuldig opgebouwde netwerk. Bij Ajax, PSV en Barcelona sloot hij vriendschappen met andere scouts. ,,Als ik iets wil weten over het Scandinavische voetbal, bel ik mijn mannetje in Denemarken. Hij is een vriend van Michael Laudrup, en die is weer trainer van Bröndby.''

Oud-prof Bruins Slot, hij speelde tussen 1964 en 1972 bij DWS, FC Zaanstreek, Blauw-Wit en AZ, werd al op 24-jarige leeftijd afgekeurd als voetballer. Hij vestigde zijn naam als analist een tijdje later, toen hij als rechterhand van FC Amsterdam-trainer Van de Meent de zwakte van Inter Milan in kaart bracht. In een historisch Europacupduel versloegen `De Lieverdjes' de Italianen in San Siro met 2-1.

Bruins Slot raakte bij het grote publiek vooral bekend als rechterhand van Johan Cruijff. Vanaf 1985 werkte hij elf jaar lang met Cruijff bij Ajax en Barcelona. Een succesvolle periode: het duo won landstitels, de Europa Cup voor bekerwinnaars (met Ajax in 1987) en de Europa Cup voor landskampioenen (met Barcelona in 1992). Overigens ging de analist Bruins Slot in Spanje ook wel eens in de fout, zoals bleek tijdens de Europa Cup I-finale Barcelona-AC Milan in Athene (1994). De Italianen liepen volkomen onverwacht de sleutelspelers Koeman en Guardiola voor de voeten en wonnen met 4-0. Na zijn vertrek bij Barcelona zocht Bruins Slot de luwte op bij PSV, waar hij manager internationale scouting werd. In 1999 keerde de Amsterdammer weer terug bij Ajax, waar hij sindsdien diverse functies bekleedde.

De rentree van Bruins Slot past in de nieuwe koers die Ajax vaart. Oud-spelers en voormalige trainers treden weer in dienst van de club die zoveel problemen kende na de verhuizing van stadion De Meer naar de Arena. In januari haalde Koeman Bruins Slot als trainer/scout bij het eerste elftal. Een van zijn nieuwe taken is het bevorderen van de doorstroming van jeugdspelers naar het eerste elftal. ,,Ajax moet weer terug naar de basis: eigen talent opleiden via ons 4-3-3 systeem. Wij blijven de club van de vleugelspitsen.''

In de periode dat Louis van Gaal trainer was van Ajax, werden spelers voor de jeugd of het eerste elftal beoordeeld volgens de criteria van het letterwoord TIPS: techniek, intelligentie, persoonlijkheid en snelheid. Zijn dat nog steeds dé kenmerken van de Ajax-speler? Bruins Slot: ,,Je kunt spelers niet vangen in vier punten. Een Ajacied heeft een functionele techniek, een sterk ontwikkeld tactisch inzicht en een goed gevoel voor het kiezen van de juiste positie. Belangrijker is dat zo'n jongen een aparte eigenschap moet bezitten. Persoonlijk houd ik van spelers met exceptionele kwaliteiten en een paar zwakke punten. Mido en Ibrahimovic bijvoorbeeld. Mido is een geweldige kopper en fysiek ijzersterk. Ibrahimovic beschikt over een fantastisch schot. In de omschakeling van balbezit naar balverlies zijn die jongens matig, maar daar kan aan gewerkt worden. De eigenschappen die hen tot toppers maken, zijn uniek en moeilijk trainbaar.''

Over de vele buitenlanders die Ajax de afgelopen jaren aantrok voor de jeugd en het eerste elftal: ,,We zullen niet meer zo snel buitenlandse spelers kopen. In Nederland loopt genoeg talent rond. Maar als we in Senegal of Australië net dié rechterspits scouten die we willen hebben voor de B1, zullen we hem zeker halen. Voor spelers met grote kwaliteiten is altijd plaats bij Ajax. De A1 bracht de afgelopen twee seizoenen geen linkerspits voort, waardoor het eerste elftal linkervleugelspelers tekort kwam. Dan moet je gaan kopen. Het verschil met het recente verleden is dat we nu eerst rondkijken op de Nederlandse markt. Met Sikora en Boukhari hebben we maximaal ingekocht. Bijkomend voordeel is de goede naam van Koeman. Dankzij hem kiezen Nederlandse talenten weer voor Ajax.''

    • Marcel Abrahams