`Cloaca' wordt verfilmd

Het toneelstuk Cloaca van Maria Goos wordt verfilmd door Willem van de Sande Bakhuyzen, die ook de theatervoorstelling regisseerde. De film gaat volgend jaar in productie en wordt door de AVRO in 2004 uitgezonden als telefilm. De acteurs Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok, Jaap Spijkers en Marleen Stoltz hebben hun medewerking toegezegd.

Cloaca is in de theaters een groot succes. Na de première en de kritieken is de website van Het Toneel Speelt gecrasht wegens de grote belangstelling. De tournee duurt tot 18 januari en trekt overal volle zalen. In totaal worden 54.000 bezoekers verwacht. Bij voorbaat hadden alle betrokkenen genoeg vertrouwen in de voorstelling om 28 avonden te boeken in de Amsterdamse Stadsschouwburg, een uitzonderlijk hoog aantal. Intussen is Cloaca ook genomineerd voor de NRC Toneelpublieksprijs.

Al in een vroeg stadium legde Maria Goos verschillende versies van haar stuk voor aan Anton Smit, directeur van de productiemaatschappij IdtV die ook haar tv-serie Oud geld heeft gemaakt. Ze hoopte dat haar nieuwe stuk dezelfde weg zou gaan als Familie, dat eveneens in première ging bij Het Toneel Speelt en daarna – in opdracht van de NPS – werd verfilmd. Familie kreeg in 2000 zelfs een succesvol bioscooproulement, tot vlak voor de eerder afgesproken uitzenddatum. Of ook Cloaca eerst in de bioscoop komt, is nog niet bekend.

    • Henk van Gelder