Beurs wacht op nieuws uit VS

Weinig bedrijfsnieuws vandaag en gisteravond een daling op de Amerikaanse beurzen, waar de Dow Jones-index met 0,8 procent daalde. Geen wonder dat de Europese beurzen vanochtend eensgezind op verlies stonden. De schade, gemiddeld een daling van 1 procent, bleef beperkt.

Ook de komende dagen zullen de beleggers hun blik op de Verenigde Staten gericht houden. Donderdag wordt duidelijk in welke mate de economie (bbp) van Amerika in het derde kwartaal is gestegen. Een dag later worden gegevens over de werkgelegenheid bekendgemaakt. Tot die tijd vrezen handelaren dat de handel in aandelen beperkt zal blijven.

De Aex stond na het middaguur bijna 5 punten lager, waarmee de beeldbepalende index in Amsterdam op 334,68 punten komt. In de financiële sector zorgde een reeks lagere beoordelingen van banken voor een koersdalingen over een breed front. Deutsche Bank, het Duitse HVB en de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse kregen een lagere analistenwaardering te verwerken. Op het Damrak leidde dat tot koersverliezen bij ING (2,3 procent), Fortis (1,2 procent) en ABN Amro (0,9 procent).

Uitzendconcern Randstad presenteerde vanochtend kwartaalcijfers die door beleggers gunstig werden ontvangen. Het aandeel won 7,3 procent op 11,11 euro.

Alle Europese beurzen stonden vanochtend op verlies. De Britse FTSE-index daalde mede onder de dalende invloed van oliefonds BP, dat vanochtend de resultaten over het derde kwartaal bekendmaakte. De FTSE-index in Londen stond tegen het middaguur 1,8 procent lager.

Ook in Frankfurt verloor de graadmeter (1,3 procent). Het Duitse Infineon, de tweede chipmaker van Europa, zakte 3,2 procent weg. STMicroelectronics, het grootste halfgeleiderconcern van Europa, ging in Parijs 0,8 procent achteruit.

Tokio heeft de winst van gisteren niet kunnen vasthouden. De Nikkei-index ging vandaag met een half procent omlaag tot 8707 punten. Beleggers stelden zich voorzichtig op. Ze zijn in afwachting van maatregelen die de regering morgen bekendmaakt tegen zogeheten 'bad loans', leningen die niet terugbetaald dreigen te worden. Ook zal de regering met plannen komen die de deflatie moeten tegengaan. De richting van het nieuwe beleid is nog onduidelijk.