Air Holland is weer even gered

Het Europese vluchtleidingscentrum Eurocontrol heeft vanmorgen zijn faillissementsaanvraag voor Air Holland ingetrokken, nadat de kleine chartermaatschappij een deel van zijn schuld had ingelost. Volgens een juridische zegsman van Eurocontrol in Brussel gaat het om een bedrag van 500.000 euro op een totale schuld van 1,7 miljoen euro. De rest zal over een periode van tien maanden worden afgelost, zo heeft Air Holland verzekerd. ,,Bij een nieuwe betalingsachterstand zullen wij de faillissementsprocedure onmiddelijk weer beginnen'', aldus Eurocontrol.

Al enige maanden dreigde Air Holland aan zijn schuldenlast ten onder te gaan. Het bedrijf kent al meer dan tien jaar een geschiedenis van doorstarts en faillissementen, maar heeft voorlopig opnieuw het vege lijf gered.

Eurocontrol vroeg eind augustus het faillissement aan van Air Holland omdat het bedrijf niet had betaald voor verleende diensten. Eurocontrol verzorgt de (verplichte) begeleiding van vliegtuigen in de hogere luchtlagen. In mei wist Air Holland nog financiële steun te krijgen van de Antwerpse zakenman Tony Gram, eigenaar van de Belgische luchtvaartmaatschappij Delsey Airlines. Maar Delsey is sindsdien ook in de problemen gekomen, de geldstroom van Gram droogde op en Air Holland moest zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

,,Kennelijk heeft men een nieuwe financier gevonden'', aldus de zegsman van Eurocontrol, ,,wij weten niet wie, want zo gaat dat altijd met maatschappijen die in moeilijkheden geraken: op het laatste moment komen ze aanzetten met nieuwe geldbronnen.'' Air Holland heeft naar verluidt ook schulden bij Delsey Airlines, van 2 miljoen euro.

Air Holland vliegt met drie toestellen en heeft 200 mensen in dienst. Directeur C. Runge was vanmorgen optimistisch over de toekomst van zijn bedrijf: ,,Waarschijnlijk gaan mogelijke investeerders nu eerder overstag. Bovendien is het makkelijker om contracten met bijvoorbeeld reisorganisaties af te sluiten.''