Aangeven scholieren `slecht plan'

Demissionair minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) heeft afwijzend gereageerd op het voorstel van haar partijgenoot Kamerlid Van Vroonhoven en VVD-Kamerlid Bos om schoolleiders te dwingen illegale leerlingen aan te geven bij de Vreemdelingendienst. ,,Als minister, CDA-politica en als mens vind ik het geen goed plan'', zei Van der Hoeven gisteren.

De Kamerleden kwamen met hun voorstel als reactie op een onderzoeksrapport van de Stichting Defence for Children International. De stichting heeft in opdracht van de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid onderzoek gedaan naar illegale leerlingen in het onderwijs. De onderzoekers schatten dat 10.000 tot 20.000 leerlingen niet legaal in Nederland zijn.

Het rapport was bedoeld om aandacht te vragen voor het recht op onderwijs voor deze groep kinderen. Scholen blijken vaak slecht op de hoogte van de rechten van het illegale kind. Een van de onderzoekers: ,,Er wordt soms gedacht, ook op scholen, dat het illegaal is om aan `illegale kinderen' les te geven. Maar de Koppelingswet bepaalt dat illegale kinderen tot 18 jaar naar school mogen. In de Leerplichtwet staat zelfs dat deze kinderen naar school móéten.''

De reacties van schoolleiders, de Algemene Onderwijsbond (Aob) en onderwijsbond CNV op het plan om illegale scholieren `aan te geven' waren zeer afwijzend. ,,Leraren zijn geen opsporingsambtenaren'', liet de Aob in een reactie weten.