Zware storm eist zeker vier levens

Een zuidwesterstorm van windkracht tien heeft gisteren in Nederland zeker vier levens geëist. In de rest van West-Europa vielen nog ten minste 27 doden.

De storm raasde vanaf 's ochtends over Nederland en nam pas na 19.00 uur in kracht af. 's Middags mat het KNMI windvlagen van meer dan 140 kilometer per uur. De storm was de zwaarste van de afgelopen twaalf jaar.

Het treinverkeer was ook vandaag nog zwaar ontregeld. Gisteravond om acht uur besloten Railverkeersleiding en Nederlandse Spoorwegen het treinverkeer in het grootste deel van het land volledig stil te leggen. De spoorwegbedrijven gebruikten avond en nacht om het spoor vrij te maken en baanvakken te controleren op defecten.

De stormvloedkering in de Oosterschelde werd uit voorzorg enkele uren gesloten, voor het eerst sinds 1998. Volgens Rijkswaterstaat is er geen gevaar geweest voor dijkdoorbraken.

In Enschede overleed een 39-jarige inwoner door een omvallende boom, in Hilversum een 77-jarige man, die met zijn hoofd tegen een hek was geblazen. In de Oosterschelde dreven drie duikers uit België te ver af. Na een succesvolle zoektocht werden ze overgebracht naar een ziekenhuis in Goes. Daar overleden twee van hen, een 36-jarige vrouw en een 48-jarige man.

Bij de Duitse grensplaats Bocholt overleed een 39-jarige vrouw uit Aalten doordat een boom op haar auto viel. Een 7-jarig meisje uit Bergen op Zoom raakte zwaar gewond toen zij in Apeldoorn door een vallende tak werd getroffen. Op het Lauwersmeer kon een surfer worden gered. In Duitsland en Groot-Brittannië vielen zeker negen doden, in Frankrijk vier. Oostenrijk telde twee doden en België en Zwitserland elk zeker één.

De storm veroorzaakte veel schade en overlast door omgewaaide bomen en afgebroken takken.

Vanmorgen reden er nog vrijwel geen treinen op de trajecten Arnhem-Ede/Wageningen, Lage Zwaluwe-Breda/Roosendaal, Nijmegen-Boxmeer, Leiden-Schiphol en Rotterdam-Gouda. Duizenden treinreizigers strandden gisteren op stations en brachtten de nacht door in de omgeving. Volgens NS sliepen in de schouwburg in Roosendaal enkele honderden mensen, in de NS-gebouwen in Den Haag CS zo'n honderd en in de Jaarbeurs in Utrecht nog eens ruim 250. [Vervolg STORM: pagina 3]

STORM

Pizza's voor gestrande reizigers

[Vervolg van pagina 1] Naar schatting 430 reizigers brachten de nacht door in de RAI in Amsterdam. Voor hen waren slechts 150 bedden aanwezig, volgens een woordvoerder doordat er ook bedden nodig waren op Schiphol en in Den Haag en Rotterdam. De gemeente Amsterdam zorgde voor pizza's. Ongeveer 3.000 vliegpassagiers brachten de nacht door op Schiphol, nadat de KLM gisteren vijftig Europese vluchten en een aantal intercontinentale verbindingen annuleerde.

Overal in het land hadden brandweer en politie de handen vol. Asielzoekerscentra in onder meer Leusden, Zutphen, Gorinchem, Assendelft en Hellevoetsluis liepen schade op, vooral aan de daken. Het dak van het Centraal Station in Amsterdam stortte deels in. Bij de regionale meldkamer in Utrecht kwamen 2.200 schademeldingen binnen. Zo stortte van een flatgebouw in Breukelen het dak in. Verzekeraars ontvingen duizenden telefoontjes van mensen en bedrijven.

De Kustwacht heeft vandaag het zoeken gestaakt naar twee onbekenden die bij Scheveningen en Vlissingen te water zouden zijn geraakt. Bij de politie is geen aangifte van vermissing binnengekomen. Dat zou er op kunnen wijzen dat de meldingen op een misverstand berusten, aldus de woordvoerder van de Kustwacht.