World Groove Project

Om zich te bevrijden van het soms nogal knellende jazz-corset richtte gitarist Jan Kuiper enkele jaren geleden zijn groep Jungle Warriors op. Een groep van wisselende samenstelling waarin musici uit de jazzhoek in discussie traden met collega's uit de zogenaamde wereldmuziek. Met World Groove Project Part 1 zet Kuiper deze lijn voort met dit verschil dat zijn Warriors nu dertig concerten plus twee cd's in dezelfde samenstelling spelen. Behalve Kuiper zelf, hier spelend op versterkte akoestische gitaar, zijn dat o.a. de Duitse rietblazer en fluitist Jan Klug, de Indiase tablaïst Sandip Bhattacharya en de Senegalese percussionist Mousse Pathe M'Baye.

De muziek op deze eerste cd, in één middag opgenomen in een Groningse studio, klinkt dermate fris en vrolijk dat het de rest van de tournee, op 1/11 te beginnen in Middelharnis, nauwelijks mis meer kan gaan. Tijdens het allerlaatste concert, op 9/11 in Groningen, wordt de band opnieuw opgenomen voor een cd die de titel World Groove Project Part 2 krijgt. Misschien gaat die nog wel beter klinken dan dit eerste deel maar sombro's die treuren om de wintertijd en/of de stand van de AEX kunnen daar natuurlijk niet op wachten.

Jan Kuiper: World Groove Project Part 1 (WGP 31802). Info: www. junglewarriors.nl

    • Frans van Leeuwen