Westen: opluchting domineert

De internationale gemeenschap heeft met opluchting gereageerd op het eind van de gijzelcrisis in Moskou. Die opluchting overtrof duidelijk de teleurstelling over het grote aantal doden.

In sommige reacties wordt aangetekend dat een politieke oplossing van de Tsjetsjeense crisis nu meer dan ooit noodzakelijk is. President Poetin werd geprezen om zijn vasthoudendheid in de confrontatie met terroristen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer zei dat Duitsland lang heeft aangedrongen op een vreedzame oplossing van de crisis in Tsjetsjenië. ,,Die is nu harder dan ooit nodig.'' Fischer zei dat het de Duitse regering ,,spijt dat, opnieuw, veel onschuldige mensen het slachtoffer van internationaal terrorisme zijn geworden''.

De Britse regering prees zaterdag ,,het snelle einde'' van de gijzeling in Moskou; er was spijt over ,,de dood van onschuldige personen'' en er was een scherpe veroordeling van de Tsjetsjeense gijzelingsactie.

Dat de Tsjetsjenen met de actie sympathie hebben verspeeld, blijkt ook uit de reactie van de Poolse regering, die stelde dat ,,wat in Moskou is gebeurd, de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië uitsluit, als iemand die illusie soms nog koesterde''. De Polen achtten het ingrijpen van de Russen ,,ongetwijfeld een succes''. De Franse president, Jacques Chirac, prees de Russische president Vladimir Poetin in een brief, waarin hij opmerkte dat Poetin de nadruk had gelegd op de noodzaak, levens te redden; die aandacht heeft het aantal slachtoffers beperkt gehouden, aldus Chirac. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, legde veel nadruk op de noodzaak van een vreedzame oplossing van de Tsjetsjeense crisis.

De Amerikaanse regering nam in een reactie van de woordvoerder van het Witte Huis president Poetin in bescherming tegen kritiek op het grote aantal omgekomen gijzelaars. ,,Iedereen heeft het doel zo veel mogelijk levens te redden'', aldus woordvoerder Ari Fleischer. ,,Het zijn de gijzelnemers die verantwoordelijk zijn.''

De Europese Unie prees bij monde van de Deense regering de Russen om hun ,,terughoudendheid'' tijdens de confrontatie met ,,wrede en onmenselijke terroristen''. ,,De Europese Unie erkent dat de Russische regering blijk heeft gegeven van de grootste terughoudendheid in deze extreem delicate situatie'', aldus een Deens communiqué. Premier Anders Fogh Rasmussen zei ,,opgelucht'' te zijn dat ,,deze nachtmerrie voorbij is''. Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie, liet weten dat ,,mijn gedachten uitgaan naar diegenen die bij de reddingsactie zijn omgekomen''. ,,Deze tragedie toont eens te meer aan hoe kwetsbaar onze moderne samenlevingen zijn tegenover het terrorisme.''

De Israëlische premier Ariel Sharon prees president Poetin om zijn ,,moed en vasthoudendheid'' in de strijd tegen ,,het terroristische monster''.