Voor een speler als Robben kom je naar het stadion

Vijfentachtig minuten moest Arjen Robben wachten op het doelpunt waar hij recht op had. Toen sloeg de nieuweling van PSV zijn slag, geheel in stijl. Vanaf dertig meter van het doel van NEC begon hij een solo, kapte een tegenstander uit, speelde een ander door de benen en passeerde vervolgens doelman Dennis Gentenaar.

Robben behoort in het Nederlandse voetbal tot een uitstervend ras. Een speler die een tegenstander kan uitspelen op basis van techniek en snelheid. Romario was vroeger zijn grote voorbeeld, vertelde hij in de catacomben van het Nijmeegse stadion De Goffert. Als hij geen achttien jaar was geweest had hij ook Maradona kunnen zeggen, of Cruijff, of – gezien zijn positie als linksbuiten – Rensenbrink.

Dat zijn stuk voor stuk voetballers die een tegenstander op het verkeerde been kunnen zetten; voetballers ook die met een individuele actie iets extra's kunnen bieden en voor wie het publiek naar het stadion komt. Ze zijn op de Nederlandse velden nauwelijks nog te vinden.

Tot zover de lofzang op Robben. Want de Groninger is er nog niet. En velen twijfelen er aan of hij ooit wel zijn belofte zal inlossen. Zij geven een tiener, die Bedum heeft verruild voor Eindhoven en daar in het harde profmilieu is terechtgekomen, nauwelijks een kans om te rijpen. Robben zou toch gekoesterd moeten worden wegens zijn zeldzame talent.

Wie Robben tegen NEC op zijn rendement beoordeelde, zou hem misschien niet eens een voldoende geven. Want twee man uitspelen en dan nog een derde of een vierde tegenstander willen passeren, kan een actie worden die sterft in schoonheid. En als er dan toch een voorzet volgt, wordt de bal soms lukraak gegeven.

Zelf had Robben achteraf niet het idee dat hij zich hieraan vaak had bezondigd (,,het is misschien één keertje gebeurd, meer niet''). Maar coach Guus Hiddink dacht daar toch anders over. ,,Hij overdrijft soms in zijn acties. Arjen moet leren om effectiever te spelen. Hij wil nog wel eens vier man uitspelen.''

Dat laatste kon misschien een keer lukken tegen het zaterdagavond ontstellend zwakke NEC, maar niet tegen teams met goede, atletische verdedigers. Robben kreeg van zijn directe tegenstander Wisgerhof ook steeds de ruimte om op stoom te raken. Robben: ,,Die solo-acties doe ik altijd op intuïtie. Ik zie wel waar het schip strandt.''

De tweede minuut moet hem al een enorme kick hebben gegeven. Toen profiteerde hij van een fout van voormalig PSV-speler Rob Wielaert en legde de bal perfect terug op Bruggink. Die bracht de Einhovenaren al heel vroeg op voorsprong.

Hiddink vertelde dat Robben een moeilijke periode achter de rug heeft bij PSV. ,,Hij had voor zijn komst bij ons het aureool gekregen van een groot talent. Dat moet je als ventje van achttien toch maar even waarmaken bij een topclub.''

Robben gaf min of meer aan dat Hiddink aan die acclimatiseringsperikelen zelf ook debet is geweest. ,,Ik kreeg te horen dat ik me op de linksbuitenpositie moest richten. Dan zie je ineens dat Leandro (schaduwspits eigenlijk, momenteel geblesseerd, red.) op je plek gaat spelen. Dat vond ik teleurstellend en het gaf niet bepaald vertrouwen. Ik heb ook nog niet een Champions-Leaguewedstrijd in het basisteam mogen starten. Ik had gehoopt dat dat afgelopen dinsdag tegen Borussia Dortmund zou gebeuren, maar ook toen viel ik later in. En dat is toch moeilijker.''

Na zijn optreden in Nijmegen verwacht hij woensdag voor eigen publiek tegen Auxerre wel vanaf de eerste minuut te spelen. ,,Ik weet inmiddels dat een profvoetballer een hard bestaan leidt. Je moet elke keer weer knokken. Dat doe ik dan maar vooral op de training.''

In de slotfase van de wedstrijd tegen NEC speelde Robben als tweede spits, op de plek van Arnold Bruggink. Op links werd zijn positie overgenomen door invaller Adil Ramzi. Robben steekt niet onder stoelen of banken dat hij liever op `10' speelt. ,,Daar heb ik in de jeugd altijd gevoetbald. Pas op mijn zestiende hebben ze me linksbuiten gemaakt. Achter de spitsen kan ik voor mijn gevoel makkelijker een actie maken.''

Hiddink juicht het toe dat Robben ook in het centrum van de aanval voetbalt. ,,Hij moet leren daar te spelen. Ik wil niet dat spelers zich op één positie focussen. Al met al ontwikkelt Robben zich naar tevredenheid. Een negatief puntje nog: hij liep vandaag wel weer tegen een domme gele kaart aan. Nog zo'n situatie en hij had rood gekregen.''

Inderdaad stom omdat PSV van NEC helemaal niets had te vrezen. Na een half uur stond het 0-2 na weer een verdedigingsfout (deze keer van Govedarica) en was de wedstrijd gespeeld. Ooijer miste zelfs nog een strafschop na een handsbal van Wielaert.

NEC-trainer Johan Neeskens had het na afloop van de wedstrijd helemaal gehad met zijn ploeg. ,,We zijn op alle fronten overklast. Op loopsnelheid, handelingssnelheid en positiespel.''

Neeskens had ook nog een sneer naar zijn voorzitter die aan het begin van dit seizoen Europees voetbal beloofde: ,,We weten nu wat het niveau van Europees voetbal inhoudt.''

NEC

0

PSV

5

Ruststand 0-2. 2. Bruggink 0-1, 37. Bruggink 0-2, 69. Rommedahl 0-3, 70. Kezman 0-4, 85. Robben 0-5. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 12.250. Gele kaart: Ax, Demouge, Zonneveld (NEC), Robben, Van Bommel, Bruggink (PSV).

    • Erik Oudshoorn