Uitgever van groten

De recensent Marcel Reich-Ranicki noemt hem ,,de vermoedelijk grootste Duitse uitgever ooit''. Siegfried Unseld, gedurende decennia directeur van Suhrkamp Verlag in Frankfurt en uitgever van veel grote namen uit de naoorlogse Duitse literatuur, is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. Hij werd 78.

Unseld werd op 28 september 1924 in Ulm geboren. Na gymnasium en Wehrmacht werd de jonge Unseld eerst opgeleid tot boekverkoper, later studeerde hij in Tübingen Duits, filosofie en economie. In 1951 promoveerde hij op een dissertatie over Herman Hesse. Nadat de schrijver de jonge literatuurwetenschapper onder de aandacht van Peter Suhrkamp had gebracht, begon Unseld in 1952 bij diens uitgeverij. Zes jaar later, na de dood van Suhrkamp, werd Unseld directeur-eigenaar.

Van zijn voorganger nam hij een literaire uitgeverij over die onder andere beschikte over de rechten op het werk van Bertolt Brecht en grootheden als Hesse en de Zwitser Max Frisch onder contract had. Unseld breidde die bibliotheek uit met talloze beroemde buitenlandse auteurs en diverse generaties Duitse schrijvers: Paul Celan, Hans Magnus Enzensberger, Peter Handke, Uwe Johnson. Durs Grünbein. Ook auteurs van de zogenoemde `Gruppe 47' als Siegfried Lenz en Martin Walser wist hij voor Suhrkamp te winnen. Vanaf zijn ziekbed gaf Unsfeld dit voorjaar nog toestemming om Walsers wegens vermeend antisemitisme omstreden roman Tod eines Kritikers te publiceren. Twee jaar geleden haalde hij Nobelprijswinnaar Kertész naar Suhrkamp.

Unseld is ook de geestelijk vader van `edition suhrkamp', een reeks goedkope pockets met kleurrijke omslagen – in de jaren zestig en zeventig een begrip bij een jong, links en intellectueel publiek.

Unseld wist regelmatig manuscripten te selecteren die bestsellers werden (Isabel Allende). Met de opbrengst ondersteunde hij, soms jarenlang, veelbelovende auteurs van minder toegankelijk werk. De Frankfurter Allgemeine Zeitung herdenkt de uitgever vandaag met vijf pagina's artikelen en foto's.