Treinverkeer stilgelegd wegens storm

De Nederlandse Spoorwegen zijn tot vanochtend bezig geweest de stormschade aan het spoor te herstellen. Het treinverkeer werd gisteravond stilgelegd en kwam vanochtend grotendeels weer op gang.

Openbaarvervoerbedrijf Syntens (Oost-Nederland) legde het treinverkeer eveneens stil. NoordNed, dat in Groningen en Friesland treinen exploiteert, is wel doorgereden.

Volgens een woordvoerder van NS Reizigers was het gisteravond uit het oogpunt van veiligheid niet langer verantwoord om door te rijden. Een woordvoerder van de Railverkeersleiding beaamt dat. ,,Het was het enige dat we konden doen. Nu hebben we geen enkele dode op het spoor te betreuren, er is geen enkele trein ontspoord. Veiligheid gaat boven alles. Bovendien wilden we geen valse verwachtingen wekken. Misschien hadden we hier en daar nog op een traject kunnen doorrijden, maar dat is voor de reizigers ook niet duidelijk.''

NS gaf gisterochtend al vroeg een negatief reisadvies en kondigde aan dat alle treinen vanaf acht uur 's avonds stilgelegd zouden worden. De vroege aankondiging had tot doel reizigers ruimschoots de tijd te geven om hun reisschema aan te passen. Volgens een woordvoerder van NS was het heel rustig op het spoor omdat een groot aantal reizigers de waarschuwing van de politie om het huis niet te verlaten ter harte genomen had. ,,Normaal zijn er op een zondag zo'n half miljoen reizigers. Nu waren dat er beduidend minder.''

In de nacht en vroege ochtend zijn medewerkers van NS bezig geweest de chaos op het spoor op te ruimen. Dat was gistermiddag niet mogelijk, zegt een woordvoerder van NS Reizigers: ,,Geen enkele aannemer is zo gek om bij windkracht 11 op een ladder bij het spoor de bovenleidingen te gaan repareren.''

Reizigers die gisteren gestrand waren, onder andere in de RAI in Amsterdam en de Jaarbeurs in Utrecht, konden vandaag gebruikmaken van het treinkaartje dat gisteren geldig was. De regeling `Geld terug bij vertraging' geldt echter niet voor gisteren en vandaag.

Vanochtend was de treinenloop nog verstoord op drie trajecten. Tussen Rotterdam en Utrecht werden werkzaamheden verricht die afgelopen nacht niet konden plaatsvinden. Hier verwachtte de Railverkeersleiding nog problemen tot en met de avondspits. Verder tussen Utrecht-Rhenen en Arnhem-Ede Wageningen, door schade aan de bovenleiding. Ook reden er vanochtend op de Hofpleinlijn, tussen de Kleiweg en het Hofplein in Rotterdam, nog geen treinen. Tussen Leiden en Schiphol was het treinverkeer gestremd omdat er bouwmateriaal op de rails was gewaaid.

Door rondvliegende materialen raakte gisteren ook een aantal stations beschadigd. Op Amsterdam CS kwamen glazen platen van het dak boven een van de perrons naar beneden. Ook het station van Den Bosch raakte beschadigd.

De Railverkeersleiding kon nog niet zeggen hoe groot de schade is voor het bedrijf.