TPG voorzichtig met voorspelling winstgroei

Post- en koeriersbedrijf TPG heeft in het derde kwartaal van dit jaar een fractioneel hogere winst geboekt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst na belastingen steeg met 2,1 procent tot 99 miljoen euro, wat minder was dan waar financieel analisten op hadden gerekend.

Ondanks het teleurstellende resultaat toonde TPG zich tevreden gezien de ,,aanhoudende moeilijke economische omstandigheden in de vele markten waarin wij opereren.''

Toch waarschuwde het concern dat de winstgroei voor het hele jaar zou uitkomen aan de onderkant van de zone van 5 tot 10 procent groei die het eerder had voorspeld. Ook voor 2003 wordt rekening gehouden met een tegenvaller. Als de aandelenmarkten geen verbetering laat zien zal het bedrijf 50 tot 70 miljoen euro moeten bijstorten om de pensioenkas op peil te houden, zo zei topman P. Bakker tijdens een conference call.

TPG houdt zich vooral bezig met de bezorging van brieven en pakjes. De totale omzet van het concern was 2,8 miljard euro, een stijging van ruim 6 procent. De postdivisie maakt 70 procent van het bedrijfsresultaat uit. Bij de postgroep daalde zoals verwacht het volume. De omzet kwam uit op 918 miljoen euro, 2 procent meer dan een jaar eerder. De groei op eigen kracht, dus zonder overnames van andere bedrijven, kwam uit op 0,7 procent.

Bij de divisie expres (pakjesvervoer onder de merknaam TNT) klom de omzet met bijna 7 procent tot meer dan 1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg 70 procent tot 41 miljoen euro. Dat had vooral te maken met een verbetering van de operationele marge van 2,4 tot 3,8 procent.

Bij divisie logistiek – voor grote klanten als autoconcerns – nam de omzet toe met 9,3 procent tot 822 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daalde echter met bijna 12 procent tot 37 miljoen euro. Mede dankzij het afsluiten van nieuwe contracten kwam de omzetgroei op eigen kracht uit op 7 procent. Ongunstige wisselkoersen (vooral in Noord- en Zuid-Amerika) drukten het bedrijfsresultaat met 2 miljoen euro.

Het bedrijf houdt vast aan de eerder geformuleerde vooruitzichten voor het lopende jaar. De groei van het resultaat na belastingen komt uit ergens tussen de 5 en 10 procent. Dan moeten wel de wisselkoersen stabiel blijven en het handelsklimaat niet verder verslechteren, aldus TPG.

TPG kondigde eerder dit jaar aan, dat bij het postbedrijf 5.000 van de 25.000 banen zullen verdwijnen. Met ingang van volgend jaar wil TPG een reorganisatie doorvoeren waarbij 11.000 postbodes `nieuwe stijl' worden geworven. Het gaat daarbij om part-time functies bij de postbezorging voor bij voorbeeld studenten, huisvrouwen en krantenbezorgers. Bij TPG zijn in zestig landen nu ruim 148.000 mensen in dienst.

TPG, ontstaan uit de posttak van de voormalige PTT en het expressebedrijf TNT, heeft in Nederland nog altijd een monopolie op de bezorging van brieven tot honderd gram. Maar onder meer post- en telecomtoezichthouder Opta pleit ervoor dit monopolie binnen een paar jaar op te heffen.