Topsport straat breedtesport in de weg

Op Papendal wordt deze week een congres over breedtesport gehouden. Het minder bedeelde broertje van de topsport kreeg wel een cadeautje van Coca-Cola, maar geen bezoek van IOC-voorzitter Rogge, kroonprins Willem-Alexander en Tourwinnaar Armstrong.

Het kenmerk van breedtesport is de anonimiteit waarin het zich afspeelt. En dat is tevens hét probleem, omdat topsport met alle aandacht ook het geld wegzuigt. De sportende onderklasse is omvangrijk, maar arm. Ter leniging van die mede zelf gecreëerde tegenstelling organiseert het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de twee jaar het congres `Sport for All', waarvan de negende editie tot en met woensdag op het nationaal sportcentrum Papendal wordt gehouden.

De impopulariteit van breedtesport in de media, staat getalsmatig haaks op de betrokkenheid van de deelnemers. Alleen Nederland telt al 4,8 miljoen recreatieve sporters, 30.000 sportverenigingen en een miljoen vrijwilligers. Cijfers die voor zich spreken en die gisteren tijdens de openingsplechtigheid van een extra dimensie kregen door de Fin Pekka Puska van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Hij meldde dat onderzoek van zijn organisatie heeft uitgewezen, dat wereldwijd bij twee miljoen mensen de dood eerder intreedt door gebrek aan bewegen.

Het belang van breedtesport staat tijdens het congres vanzelfsprekend niet ter discussie. Wel de verhouding tot topsport. Het thema op Papendal is dezer dagen: `Breedtesport en topsport: rivalen of partners?' Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross-Van Dorp, gaf tijdens de openingstoespraak alvast haar antwoord: rivalen op het veld, daarbuiten partners. Maar zij heeft ook enig recht van spreken, omdat de overheid 75 procent van het sportbudget van ongeveer 80 miljoen euro jaarlijks aan breedtesport besteedt. Waarbij zij opgemerkt, dat de politieke correctheid breedtesport in dat bestedingspatroon nog altijd boven topsport stelt.

Ross-Van Dorp gaf het congres gisteren ter overdenking alvast een boude stelling mee. Zij beweerde dat, gelet de bestaande verhoudingen, topsport de ontwikkeling van breedtesport belet. De staatssecretaris: ,,Ik ben ervan overtuigd dat sport overleeft bij samenwerking; elke kampioen komt tenslotte voort uit een locale club.''

Het eeuwige gebrek aan geld heeft de recreatieve sporter tot een bedelaar gemaakt. Maar als een initiatief van Coca Cola Nederland exemplarisch is voor een gewijzigde houding, komt daar verandering in. Dan heeft het bedrijfsleven de breedtesport ontdekt. De frisdrankfabrikant sloot gisteren namelijk een sponsorovereenkomst met de sportkoepel NOC*NSF voor sec de breedtesport. Met het contract is een bedrag van 1,2 miljoen euro gemoeid voor een periode van twee jaar. Coca-Cola wil met dat geld sportactiviteiten ontplooien voor jongeren tussen 12 en 19 jaar, een doelgroep die, alle ideële motieven ten spijt, niet toevallig zal zijn gekozen.

Buiten dat opmerkelijke contract kende `Sport for All' gisteren letterlijk een stormachtig begin. Het barre weer voorkwam dat een deel van de congresgangers Papendal op tijd kon bereiken. Tot de afwezigen behoorde IOC-voorzitter Jacques Rogge, die de conferentie had zullen openen. Maar zijn vlucht vanuit Genève naar Amsterdam werd geschrapt, waarna de openingsrede werd uitgesproken door Walther Tröger, het Duitse IOC-lid en voorzitter van de olympische commissie Sport for All.

De afwezigheid van Rogge was een domper voor de organisatoren en betekende een inflatie van het congres, waartoe ook kroonprins en IOC-lid Willem-Alexander bijdroeg. Hij moest verstek laten gaan wegens het overlijden van prins Claus. Kim Un Young, de Zuid-Koreaan die vorig jaar vergeefs een poging deed om IOC-voorzitter te worden, behoorde ook tot de prominente slachtoffers van het verstoorde vliegverkeer. Hij had als voorzitter van de Associatie van Internationale Sportfederaties (GAISF) het congres zullen toespreken. En tot slot werd Lance Armstrong van de sprekerslijst geschrapt. De viervoudige winnaar van de Tour de France heeft geen tijd om morgen de dag waarop hij was geprogrammeerd naar Papendal te komen.

    • Henk Stouwdam