Toneelstuk `Hetze' weer uitgevoerd

Theatergroep Toetssteen gaat Hetze spelen; de politieke satire over een aanslag op een naar Pim Fortuyn gemodelleerde politicus. Het toneelstuk van journalist Pieter Hilhorst gaat op 22 november in première in De Regentes te Den Haag. Begin mei hield de Amsterdamse Balie een reeks geënsceneerde lezingen van het stuk. Op 6 mei, vlak na de première, kreeg de tekst enige profetische waarde doordat Pim Fortuyn werd vermoord. Enkele acteurs weigerden toen te spelen. Daarna is de tekst in september nog gespeeld op het Theaterfestival in Amsterdam. Amateurgroep Toetssteen kreeg in 1996 landelijke bekendheid doordat toenmalig staatssecretaris A. Nuis (Cultuur) weigerde om de groep subsidie te geven voor Emily, of het geheim van Huis ten Bosch, een satire op het koningshuis.