The Gents

Wat gebeurt er met alle jongetjes die jaarlijks schitteren in Bachs Matthäus Passion? Na de stemomslag verdwijnen ze uit beeld, en eigenlijk is dat doodzonde van alle met de paplepel ingegoten muzikale inzichten, stemscholing en podiumervaring.

Die gedachte prikkelde ook koor-dirigent Peter Dijkstra in 1999 tot de oprichting van het vocaal ensemble The Gents. Het merendeel van de veertien mannelijke zangers (alten, tenoren, baritons en bassen) is, net als dirigent Dijkstra, oud-lid van het Roder Jongenskoor.

Het vocaal ensemble zong in de eerste drie jaar sinds de oprichting op talrijke festivals, en onlangs verscheen bij het Nederlandse label Channel Classics de tweede cd The Gentlemen of the Chapel Royal, gewijd aan religieuze, zestiende-eeuwse Engelse koormuziek van o.a. Tallis, Byrd en Parsons.

Opmerkelijk knap is hoe het koor ook in de meest capricieuze melodische lijnen, zoals optreden in het Ave Maria van William Cornysh (ca. 1430-1502), vasthoudt aan een kraakheldere muzikale eenheid.

De jeugd van de zangers is steeds duidelijk hoorbaar in de klare, strakke en elastische koorklank, en de nog heel jonge dirigent Peter Dijkstra (24) wendt de mogelijkheden van zijn koor met klinkende liefde voor en inzicht in de uitgevoerde werken aan voor een grote rijkdom aan muzikale details.

Hetis geen wonder dat Channel Classics dit jaar een contract afsloot met het koor en dat plannen voor twee volgende cd`s al klaarliggen.

The Gents: `The Gentlemen of the Chapel Royal' (Channel Classics 18998)

    • Mischa Spel