Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de Cuba-crisis in oktober 1962. Uit documenten die onlangs zijn vrijgegeven blijkt dat de Russische duikbootkapitein Arkhipov weigerde een kernraket af te vuren en daarmee een nucleaire Derde Wereldoorlog voorkwam. Ook aandacht voor Pakistan, dat sinds vorig jaar bondgenoot van Amerika is in de strijd tegen het terrorisme. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage met voor- en tegenstanders over het wapenbezit in Amerika. De sluipmoordenaar die de afgelopen weken Amerika in de ban hield heeft de discussie over het wapenbezit doen oplaaien. Ned.1, 20.30-21.00u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met acteur Reinier Bulder die Godfried Bomans speelt in de voorstelling over de schrijver. Tevens aan tafel: Winny de Jong over haar nieuwe partij en de Marokkaanse rapper Raymzter, bekend van het nummer Kut Marokkanen. RTL4, 22.30-23.30u.

Nova. O.m. een gesprek met directeur Dick Schoof van de Immigratie- en Naturalissatiedienst over het terugsturen van Afghanen naar Afghanistan. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Truth files: Karen Davies. Over het leven en werk van de Britse nieuwsfotografe Karen Davies. Zij werd bekend door foto's over vergeten weeshuizen in Albanië, het Ierse conflict en de worsteling om te overleven in Afrika. National Geographic, 21.00-22.00u.

De software-politie. Over een inval bij een Groningse uitgeverij die verdacht wordt van gebruik van illegale software. De stichting BSA (softwarefabrikanten) probeert illegale software tegen te gaan door werknemers op te roepen het gebruik ervan te melden. Ned.3, 20.00-20.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het jongeren Lagerhuis. Discussie over geweld op straat en over het verbieden van nertsfokkerijen. Ned.3, 19.00-19.30u.

De achterkant van het gelijk. Vertegenwoordigers van het openbaar ministerie worden via de `Socratische methode' aan de tand gevoeld over de opsporingscapaciteit, veiligheid en de relatie tussen het OM en media. Met o.a. procureur-generaal J. de Wijkerslooth, hoofdofficier René Craemer, advocate Bénédicte Ficq en hoogleraar strafrecht Theo de Roos. Ned.3, 21.00-21.50u.

FILM

Ronin (John Frankenheimer, 1998, VS). Ouderwets degelijke actiethriller wordt gekenmerkt door vele achtervolgingen per auto en een hoofdrol van Robert De Niro als werkloze spion die samen met enkele collega's een mysterieus koffertje moet achterhalen. Speelt grotendeels in Parijs. SBS6, 20.30-22.45u., met reclame.

Nothing But Trouble (Dan Aykroyd, 1991, VS). Idiote comedy vol studentikoze meligheid in de traditie van Saturday Night Live en het idioom van een stripverhaal. Met Aykroyd zelf als een stokoude, moordzuchtige rechter die resideert op een autokerkhof, temidden van lompen en kermisattracties. Chevy Chase is diens geborneerde slachtoffer. V8, 20.30-22.10u., met reclame.

Le cri de la soie (Yvon Marciano, 1996, Frankrijk/Zwitserland/België). Bizar drama met Marie Trintignant als kleptomane zijdefetisjiste anno 1914 en Sergio Castellitto als de psychiater die zich over haar ontfermt. TV5, 22.20-23.50u.

Mijn Franse tante Gazeuse (Joram Lürsen & Ben Sombogaart, 1996, Nederland). Bioscoopversie van 13-delige tv-serie waarin titelheldin het netste stadje van Nederland ontregelt. Lijkt geïnspireerd op Schmidts Ja zuster, nee zuster. Morgen, Ketnet, 8.55-10.35u.

Chuka / Fort Blood (Gordon Douglas, 1967, VS). Western waarin Indianen een fort belagen staat bol van de clichés. Met Rod Taylor als revolverheld in zijn nadagen en Luciana Paluzzi als zijn oude vlam. Morgen, SBS6, 13.20-15.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met zanger Rob de Nijs over zijn 40-jarig jubileum. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van dichter en hoogleraar Wiel Kusters in Maastricht de zoektocht van Jan Maliepaard naar Chris van Abkoude, auteur van boeken als Pietje Bell en Kruimeltje. Na elven dichteres Ilse Starkenburg over haar werkplek en opnamen uit het Philips Holland Indië Archief. 747AM, 22.02-24.00u.

Faros. Scheikundige Trienke van der Spek praat over haar tentoonstelling Bevergeil en drakenbloed in het museum Boerhaave in Leiden. Zij laat daar de medicijnen van vroeger zien. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.