Telefoon met Windows

Alsof er nog niet genoeg communicerende gadgets bestaan, introduceren Microsoft, telecombedrijf Orange en makers van toestellen iets nieuws: de telefoon met Windows. Telefoon en vestzakcomputer groeien naar elkaar toe.

Sinds begin 2002 kent Nederland gprs en i-mode: beperkt mailen en surfen met de gsm. In juni introduceerde O2 de Xda, de bellende zakcomputer. Hiermee kunnen gewone websites draadloos worden bekeken, al komen ze niet allemaal tot hun recht. Smartphone, zojuist geïntroduceerd, komt de Xda tegemoet: het is een telefoon met computereigenschappen. Smartphone is de naam van het besturingssysteem, dat is geleverd door Microsoft en dat gebruikers van Windows tal van Aha-erlebnissen biedt. Microsoft probeert hiermee greep te krijgen op de markt van mobiele telefonie.

Officieel heet het toestel de SPV: Sound, Pictures & Video. Behalve bellen en sms-en kan het toestel omgaan met `multimedia'. Om het versturen van afbeeldingen te stimuleren wordt er een aankoppelbare minicamera meegeleverd. Verder zit er een programma in het apparaat dat lijkt op de Mediaspeler uit Windows en dat mp3-muziek en videobestanden kan afspelen. Er is een kleurenscherm van 170 bij 220 pixels – ruim de helft van wat een zakcomputer heeft – en geluid kan komen uit het telefoonluidsprekertje of in hi-fi-kwaliteit uit een koptelefoon.

De benodigde bestanden kunnen op verschillende manieren op de telefoon terechtkomen. Het apparaat kan verbonden worden met een pc, en dan volstaat klikken en slepen met de muis. Een andere mogelijkheid is via draadloos internet. Bij grote bestanden kan dat lang duren; de SPV maakt net als i-modetoestellen en de Xda gebruik van het gprs-netwerk, dat ongeveer de snelheid biedt van een modem. In tegenstelling tot KPN en O2 gaat Orange de gebruikers niet aanslaan per

kilobyte: een vast bedrag per maand volstaat.

Bij Orange wordt dat zes pond (9 euro), waarbij moet worden aangetekend dat websites van de gebruiker ook betaling kunnen vragen.

Smartphone geeft de telefoon computerachtige eigenschappen. Het toestel is uitbreidbaar met geheugenkaartjes (voor het eerst is de hoeveelheid geheugen een eigenschap waarover de telefoonbezitter kan opscheppen). Het is daarnaast mogelijk nieuwe software te downloaden. Tientallen bedrijven staan klaar met spelletjes, foto-albums en zakelijke software. Standaard heeft een Smartphone, naast de genoemde browser en mediaspeler, ook een mail- en een chatprogramma, een adresboek en een agenda. De bezitter, die tevens abonnee van Orange zal zijn, kan dagelijks gratis en automatisch een reserverkopie maken van zijn data op de centrale computer van Orange. Updates van de Smartphone-software melden zich vanzelf, net als bij Windows.

Aangezien op SPV's software kan worden geïnstalleerd is enige zorg over de beveiliging op zijn plaats. Software kan online worden geïnstalleerd; wie een mail kan versturen die mensen verleidt software binnen te halen die meer verleidelijke mails rondstuurt, heeft het skelet van een vervelend virus.

Wil de wereld bellende computers of telefoons met Windows? Het lijdt geen twijfel dat sommige mensen ze niet nodig zullen hebben. Maar net zo zeker is het dat draadloze datacommunicatie in een behoefte voorziet en op grote schaal zal worden geaccepteerd. Een belangrijk verschil tussen telefoons en zakcomputers is dat de telefoon een one hand device is: je kunt ermee werken terwijl je met een tas in je hand over straat loopt. Een zak-pc, met pen en aanraakscherm, lijkt meer geschikt voor wie veel tekst moet invoeren, lange mails krijgt of niet-aangepaste webpagina's bezoekt. Op zulke terreinen is een opgevoerde telefoon minder sterk. Smartphone of iets vergelijkbaars voor de scholier, zakcomputer voor de professional, zoiets.

Microsoft neemt geen genoegen met een kleine markt, zegt Product Manager Ed Suwanjindar van Microsoft. Ook voor het Amerikaanse telefoonsysteem CDMA komen er Smartphones. Maar toonaangevende fabrikanten als Nokia, Ericsson, Motorola en Siemens hebben geen licentie en gaan soortgelijke telefoons maken met een concurrerend systeem genaamd Symbian. Smartphone is in gebruik bij mindere goden als HTC, Sendo en Samsung. Dat hoeft Smartphone niet minder bruikbaar te maken: een Windows-pc surft op internet evengoed als een Mac.

SPV's van het merk HTC zijn vanaf volgende week in het Verenigd Koninkrijk te koop voor 179 pond plus een abonnement bij Orange. Binnenkort volgen Frankrijk (300 euro) en verschillende andere Europese landen. Nederland staat voor begin 2003 op de rol.

    • Herbert Blankesteijn