Storm trekt zwemmers, surfers en wandelaars

Als er ooit een goede gelegenheid was om eens flink uit te waaien, dan was het gisteren aan het strand, zo hebben vele duizenden mensen gedacht. ,,Ik zou het geen ramptoerisme noemen'', zegt een woordvoerder van de politie Haaglanden, die in de loop van de dag een aantal toegangswegen naar Scheveningen afzette. ,,Mensen vinden het gewoon een spectaculair gezicht om de golven met witte schuimende koppen op het strand te zien beuken.'' Niet alleen in Scheveningen maar ook elders, op bruggen en langs langs de kust kwamen mensen af op de storm. Bedrijfsleider Frans Ginter van strandpaviljoen Het Zeepaviljoen in Katwijk zag vele mensen op het strand aan zich voorbij trekken. ,,Ik noem het wel ramptoerisme. De mensen hebben er geen idee van hoe gevaarlijk het is. Je wordt compleet gezandstraald. Binnen een minuut zit het zand tot achter je kiezen. Het kan wel spectaculair zijn, maar met kinderen op het strand gaan wandelen is echt onverantwoord, ook hier bij Katwijk, het veiligste stukje strand van Nederland.'' Ginter heeft zelfs ,,een enkele zwemmer'' gesignaleerd, voordat hij om half drie 's middags besloot zijn etablissement te sluiten, nadat een deel van het terras was omgewaaid. Medewerkers zijn vandaag bezig de rommel op te ruimen. Ook is een trekker gehuurd om de metershoge zandhopen voor de ingang te verwijderen. Op het parkeerterrein voor de vuurtoren van Katwijk kwamen enkele auto's vast te zitten, waaronder ook een taxi die twee wandelaars uit Noordwijk wilde terugbrengen. Op het water is volgens de kustwacht en de waterpolitie niet echt sprake geweest van onverantwoordelijk gedrag. De meeste mensen die van plan waren te gaan zeilen of te surfen, hebben daar van afgezien, zo is de indruk. Een woordvoerder van de kustwacht maakt wel gewag van een surfer op het Lauwersmeer: ,,Dat vinden wij dom, maar we kunnen er weinig tegen ondernemen. Als u met in een badkuip naar Engeland vaart, is er niemand die dat kan verhinderen.''

Tragisch is het overlijden van twee duikers uit België door onderkoeling in de Oosterschelde. Een 37-jarige vrouw en een 48-jarige man werden samen met een derde duiker door een helikopter uit het Belgische Koksijde, maar bezweken in het ziekenhuis in Goes. Zij waren afgedreven en vier uur te water geweest. De twee maakten deel uit van een groep van tien duikers, die in groepjes van twee en drie het water in gingen. Oorzaak van de onderkoeling is volgens een woordvoerder van de waterpolitie het dragen van een `wetsuit' dat volloopt met water en in combinatie met de lichaamswarmte een isolerende laag vormt, wat echter zijn werking verliest als men te lang in het water blijft.