Sony boekt meer winst

Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft zijn winstverwachting verhoogd, al verwacht het dit boekjaar minder te verkopen. Dat heeft Sony vandaag bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt. De operationele jaarwinst blijft volgens Sony gelijk aan de voorspelling die het concern in juli deed. De nettowinst zou dit boekjaar 30 miljard yen hoger uitkomen op 180 miljard yen (bijna 1,5 miljard euro), voornamelijk dankzij een incidenteel belastingvoordeel van 46,5 miljard yen (bijna 380 miljoen euro) als gevolg van de overname van het Japanse elektronicabedrijf Aiwa.

In het derde kwartaal van dit jaar (in Sony's boekjaar het tweede kwartaal) is bij elektronica, veruit de grootste divisie van Sony, weer winst gemaakt, hoewel de omzet bij deze divisie daalde. Bij de halfgeleiders, componenten en video namen de verkopen toe, maar die stijging werd meer dan teniet gedaan door de omzetdaling bij audio, tv's en communicatie. De totale omzet bij deze divisie daalde dan ook (3,6 procent), al sloeg het verlies van 23 miljard yen (192 miljoen euro) om in een winst van 26 miljard yen (221 miljoen euro). Grootste winstmaker bij de elektronicadivisie is de videotak (camcorders, videorecorders, dvd) die 35 miljard yen (296 miljoen euro) opleverde.

De netto kwartaalwinst van het gehele concern kwam, vooral dankzij het belastingvoordeel, uit op 44,1 miljard yen (bijna 360 miljoen euro). Vorig jaar leed Sony nog een kwartaalverlies van 13,2 miljard yen. De omzet in het derde kwartaal steeg licht met 0,5 procent tot 1.789 miljard yen (14 miljard euro).

Bij de divisie hardware en software voor spellen (Play Station) steeg zowel omzet (3,1 procent) als winst (508 procent) dankzij goede verkoopresultaten in de Verenigde Staten en Europa. Sony zag bij de tak muziek de omzet (6,9 procent) stijgen, vooral dankzij het album The Rising van Bruce Springsteen, maar de divisie blijft verliesgevend. Ook de mobieltjes leveren rode cijfers op. Deze zijn ondergebracht in een joint-venture met het Zweedse Ericsson, waarop dit kwartaal 5,5 miljard yen (42 miljoen euro) werd verloren.