Serviërs Kosovo meden stembus

De Kosovo-Serviërs zijn massaal thuisgebleven bij de gemeenteraadsverkiezingen in Kosovo. Die verkiezingen verliepen zaterdag zonder geweld.

Gisteren echter werd de Kosovo-Albanese burgemeester van stad Suva Reka doodgeschoten. De burgemeester, Uke Bytyci, probeerde te bemiddelen in een ruzie tussen aanhangers van zijn partij, de Democratische Liga van Kosovo (LDK), en een andere Albanese partij. In de ruzie werden hij en zijn twee lijfwachten neergeschoten.

Voorlopige uitslagen laten een overwinning zien voor de partij van president Ibrahim Rugova, de LDK. Maar de partij verloor wel, vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen van twee jaar geleden, stemmen aan politieke partijen die worden geleid door voormalige rebellen van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, onder wie ex-UÇK-commandant Hashim Thaçi.

Slechts twintig procent van de Kosovo-Servische stemgerechtigden bracht gisteren zijn stem uit. De lage opkomst is een slag in het gezicht voor het VN-bestuur, dat een intensieve campagne had gevoerd om het Servische deel van de bevolking naar de stembus te krijgen. Ook de Servische regering had hen opgeroepen te stemmen. Maar de Serviërs weigerden, uit onvrede over hun slechte levensomstandigheden in getto's, afgeschermd van de rest van Kosovo.

In Servië werden wegens de lage opkomst onlangs de presidentsverkiezingen ongeldig verklaard. Ook bij de parlementsverkiezingen in Bosnië viel de opkomst lager uit dan verwacht.