Saddam moet gestopt

Saddam Hussein is een brute moordenaar. Hij wist zich door listen, complotten en moorden de sterkste man van Irak te maken. Voor zijn persoonlijke glorie offert hij zijn volk aan oorlogen en rampen. Saddam Hussein hield een reeks van, ook westerse, landen te vriend toen hij de achtjarige oorlog tegen het Iran van Khomeini voerde. Zelfs toen hij in 1987 en 1988 chemische wapens tegen zijn eigen Koerdische bevolking gebruikte, zwegen alle regeringen over de hele wereld. De linkse en rechtse antioorlogsdemonstranten waren blijkbaar verlamd. Voor hen bestond het Irakese volk niet. En nog steeds niet, want nu zijn velen weer actief om Saddam te beschermen tegen een eventuele Amerikaanse aanval met het doel een nieuw regime daar te stichten.

Saddam is bezig met een nieuwe overlevingsmanoeuvre. Hij zal de Amerikanen het leeuwendeel van zijn olie bieden, hun militaire bases in Irak laten vestigen en `permanente controle' op zijn vernietigingswapen. Ook zal hij een `democratisch' regime gaan vormen waaraan de oppositie deelneemt. Het is een aanbod waarvoor de Amerikaanse president, vooral onder al die protesten over de hele wereld, zal zwichten. Het zwichten van G.W. Bush betekent dat hij ook het Irakese volk in de steek laat zoals onder anderen zijn vader in 1991 deed.

Saddam Hussein begaat iedere dag een misdaad tegen zijn volk. Profeet Mohammed zei ooit: ,,Als je een misdaad ziet gebeuren moet je eigenhandig ingrijpen om die te stoppen. Als je dat niet durft, moet je het via een gesprek proberen. Als je dat ook niet durft moet je in je hart hopen dat die misdaad vanzelf stopt. Diegenen die het laatste doen zijn de zwakste gelovigen.''

    • Ibrahim Selman