Rusland rouwt om 117 doden

Rusland rouwt om de in totaal 117 gijzelaars die zaterdagochtend om het leven kwamen bij de actie waarmee Russische elitecommando's een eind maakten aan de gijzeling door Tsjetsjenen in een Moskous theater. Zij werden het slachtoffer van een gas, dat bij de bestorming werd gebruikt om de Tsjetsjenen buiten gevecht te stellen.

Bij de bestorming, waarmee na 58 uur een eind kwam aan het gijzelingsdrama, werden alle Tsjetsjeense gijzelnemers gedood. Van de bevrijde gijzelaars liggen er nog 405 in Moskouse ziekenhuizen. 45 van hen zijn er ernstig aan toe. 239 mensen zijn tot vanochtend uit het ziekenhuis ontslagen.

De Russische overheid heeft niets gezegd over de aard van het gebruikte gas. Een anoniem lid van het aanvalscommando zei later in de krant Moskovski Komsomolets dat ,,we de dosering een beetje hebben verhoogd om er absoluut zeker van te zijn'' dat de Tsjetsjenen, die bommen hadden geplaatst en explosieven rond hun middel droegen, direct zouden worden geneutraliseerd.

Een Russische elite-eenheid opende zaterdagochtend in alle vroegte de aanval op het theater. Kort daarop was te zien hoe mensen wankelend het theater uit kwamen of bewusteloos werden weggedragen.

Zaterdagochtend werd gezegd dat er tien gijzelaars waren omgekomen, plus alle Tsjetsjenen. Later werd het aantal omgekomen gijzelaars voortdurend bijgesteld, tot uiteindelijk 117. De overlevenden werden naar verschillende ziekenhuizen gebracht. President Poetin zei later zaterdag op de televisie: ,,We hebben niet allen kunnen redden. Vergeef ons.''

De kennelijk slecht geregistreerde overbrenging van de gijzelaars naar ziekenhuizen leidde tot chaotische taferelen die het hele weekeinde aanhielden: familieleden van de gijzelaars wisten niet waar hun verwanten waren en of ze nog leefden. Voor de meesten betekende dat, dat ze van het ene ziekenhuis naar het andere moesten gaan in de hoop ergens hun familielid aan te treffen.

Een Nederlandse vrouw die met haar zoon werd gegijzeld bleek tot de slachtoffers te behoren. Haar zoon bleef ongedeerd.

welk gas?: pagina 5

hoofdartikel: pagina 7