Race naar `Athene' krijgt extra dimensie

Mike Nieuwenhuis is een aanwinst voor het Nederlandse judo, maar nationaal kampioen werd hij nog niet. Hij moest zijn meerdere erkennen in Elco van der Geest.

Twee dagen voor zijn debuut op het NK judo voor senioren stond Mike Nieuwenhuis stijf van schrik op de weegschaal. De naald passeerde de honderd kilo, zijn gewichtsklasse, royaal en sloeg door naar 103,5 kilo. Met zijn trainer Theo Meijer bond hij direct de strijd aan met zijn overgewicht.

Zaterdag, op de dag van het NK, woog hij bij het opstaan in Amersfoort nog 101,3 kilo. Rond de middag stapte hij opgeruimd de tatami op in de sporthallen Zuid in Amsterdam, 99,6 kilo schoon aan de haak. ,,Een kwestie van fitnesstraining en met de kleren aan de sauna in'', keek de 19-jarige junior opgewekt terug.

Kampioen werd Nieuwenhuis op zijn eerste NK niet. Europees kampioen Elco van der Geest was hem te slim af in de finale. De debutant had lange tijd het initiatief, scoorde een koka en yuko maar vergaloppeerde zich in zijn onstuimige dadendrang. Hij zette een aanval in die door Van der Geest slim werd overgenomen. Nieuwenhuis zweefde door de lucht en eindigde met de rug op de mat.

,,Ik nam te veel risico'', keek Nieuwenhuis terug. ,,Maar dat is mijn stijl. Ik verloor de verdediging even uit het oog en Elco maakte er maximaal gebruik van.'' Lang zat de judoka uit Amersfoort er niet over in. Hij keek terug op een geslaagd NK. ,,Ik wil pieken op het EK junioren in november. Dat wordt mijn laatste juniorentoernooi. Dit NK was een extraatje.''

Nieuwenhuis, een boom van een kerel van 1,95 meter, bewees in de sporthallen Zuid een aanwinst te zijn voor het Nederlandse topjudo. Als jongetje wilde hij kickbokser worden, maar hij koos voor judo omdat hij daar op jongere leeftijd kon trainen. Kickboksen doet hij er nog bij voor de ontspanning.

Internationaal brak hij door in maart in Warschau waar hij de Poolse olympisch- en Europees kampioen Nastula vloerde. Bij de junioren werd hij Europees kampioen en veroverde hij zilver op het WK. ,,Ik wil naar de Spelen van 2004'', gaf hij aan als mikpunt. Op die weg vindt hij een enorm struikelblok in Elco van der Geest.

De jongere broer van Dennis van der Geest trok na zijn Europese titel in mei het krachthonk in om spiermassa te kweken. In de afgelopen vijf maanden werd hij vijf kilo zwaarder, van 94 naar 99 kilo bij een vetpercentage van elf, twaalf procent. ,,Het krachthonk heeft prioriteit'', verklaarde hij na de prolongatie van de titel. ,,Internationaal noodzakelijk.''

Van der Geest begon nerveus aan het NK. ,,Ik had er niets extra's voor gedaan. Door al die krachttrainingen was ik trager, zwaarder en lag mijn handelingssnelheid lager. Daardoor lag er meer druk op mij tijdens dit NK dan op het EK.'' In de loop van de dag groeide zijn zelfvertrouwen. Voor de finale zat hij relaxed op de tribune.

Van der Geest weet sinds het EK dat hij iedereen kan verslaan. Toch was hij er niet helemaal gerust op. ,,Ik ben een judoka die maanden lang naar een evenement kan toeleven. Naar het NK liet ik dat achterwege. Tegen Nieuwenhuis kan dat fataal zijn''. In Amsterdam bracht hij zaterdag de stand op 2-1 in zijn voordeel.

,,Met Mike erbij krijgt de race naar de Spelen een extra dimensie'', meent Van der Geest. ,,De druk wordt hoger. We kunnen ons beiden minder uitglijders permitteren. De ander staat direct klaar om het stokje over te nemen. Als ik tactisch scherp ben, kunnen er weinig van mij winnen. Nieuwenhuis is een lastige tegenstander. Hij wil staande judoën, het grondgevecht vermijden.''

Voor Nieuwenhuis betekende het Nederlands kampioenschap een nationale doorbraak. De gewichtsproblemen nam hij voor lief. Al wil hij in de toekomst voorkomen dat de weegschaal in de aanloop naar grote toernooien zijn leven gaat beheersen. (ANP)