Onthutsing in Venlo over ouders Khalid

De Marokkaanse gemeenschap in Venlo heeft ,,nadrukkelijk afstand genomen'' van de uitspraken die de ouders van Khalid L. (18), een van de twee verdachten van het doodslaan van René Steegmans (22), afgelopen vrijdag hebben gedaan in het televisieprogramma Netwerk.

In de uitzending zeiden de ouders van L. onder meer dat de dood van Steegmans was ,,voorbestemd'' door Allah. Een woordvoerder van de Marokkaanse gemeenschap in Venlo is na het zien van de beelden direct naar de ouders gegaan. Hij hoorde van hen dat ze zelf ook waren geschrokken van hun uitlatingen. Ze zeiden dat ze, door emoties en vermoeidheid, niet meer wisten wat ze voor de camera hadden gezegd. De ouders hebben intussen hun spijt betuigd over hun opmerkingen, die ze terugnemen. Ze doen dat in een uit het Marokkaans vertaalde brief, waarin ook staat dat hun zoon wél schuldig is en dat ze de ,,pijn delen'' met de familieleden van het slachtoffer. ,,We wensen hun veel sterkte, evenals alle inwoners van Venlo en de Nederlandse bevolking.''

René Steegmans (22) werd vorige week dinsdag bij een Venlose supermarkt mishandeld, nadat hij de twee verdachten had gewezen op hun onbehoorlijke rijgedrag. ,,Heb wat meer respect voor oudere mensen'', riep hij de twee toe, toen ze met hun scooter rakelings langs een oudere vrouw scheerden.

Burgemeester J. Schrijen van Venlo noemt de uitspraken van de ouders in Netwerk ,,onthutsend''. Die woorden zijn niet de mening van de Marokkaanse gemeenschap in onze stad, aldus Schrijen. Volgens hem maakt het vraaggesprek duidelijk dat de ouders ,,de zaak vanuit een andere belevingswereld bezien dan de rest van Venlo''. Khalids vader woont al 36 jaar in Nederland maar spreekt, net als zijn vrouw, bijna geen Nederlands. Hij zit 25 jaar in de WAO en heeft nauwelijks contact met andere Marokkanen. Hij zou ook niet in de moskee komen.

Een woordvoerder van de gemeente: ,,Het gezin leeft geïsoleerd van de rest van de samenleving. Hieruit blijkt dat bijvoorbeeld integratie- en participatieprogramma's niet iedereen bereiken en dus falen.''

Schrijen heeft herhaald bang te zijn dat de situatie in Venlo escaleert en hoopt dat de gemoederen snel tot bedaren komen. Uit voorzorg let de politie extra op de woningen van de ouders van Khalid en die van de tweede verdachte, Sylvio R. (18), een Nederlander.