Nog geen lijsttrekker D66

D66-leider Thom de Graaf beraadt zich nog of hij opnieuw lijsttrekker bij de Kamerverkiezingen wil worden, aldus zijn woordvoerder vandaag. Een drietal bij de verkiezingen in mei niet-verkozen kandidaten voor de Tweede kamer is inmiddels een actie begonnen om De Graaf ertoe te bewegen zich niet meer kandidaat te stellen.

De Graaf wordt vooral kwalijk genomen dat D66, als een van weinige partijen, in de peilingen niet lijkt te profiteren van de neergang van de LPF. Floor Kist, een van de actievoerders, meent dat De Graaf zich definitief heeft gediskwalificeerd als lijsttrekker, omdat onder zijn leiding D66 zowel in de hoedanigheid van regerings- als in die van oppositiepartij blijkt te verliezen. In een vorige week verstuurde brief aan de Kamerfractie, pleit Kist ervoor dat alle huidige D66-Kamerleden van het toneel verdwijnen.

Andere actievoerders zijn Michiel Verbeek en Hein Westerouen van Meeteren, de laatste heeft zich bij de vorige verkiezingen al opgeworpen als tegenkandidaat voor De Graaf. Hij overweegt naar eigen zeggen nogmaals een gooi te doen naar het lijsttrekkerschap. In D66-kring wordt als een mogelijk alternatief voor De Graaf ook europarlementariër Lousewies van der Laan genoemd. Zij beraadt zich nog over haar positie.

Zittend kamerlid Boris van der Ham acht het voorstel van Kist om alle huidige Kamerleden te laten opstappen ,,ronduit belachelijk''. ,,Kist doet net alsof het bij ons de PvdA is, waar kandidaten van boven worden gedropt''. Van der Ham wijst erop, dat afgezien van het lijsttrekkerschap - waarvoor het partijbestuur een voordracht doet - alle D66-leden in een schriftelijke stemming de kandidatenlijst van de partij samenstellen van een alfabetische lijst. Kandidaat-Kamerleden voor D66 moeten zich voor aanstaande maandag melden.