Koerswinst ABN ondanks zege Lula

De koersstijging op de Amerikaanse beurzen dateerde van vrijdag, maar het effect in Europa was er vanochtend niet minder om. Amsterdam noteerde tegen het middaguur zelfs een stijging van 2,6 procent tot 339 punten.

De flinke koersstijging leidt onder analisten nog niet tot optimisme voor de langere termijn. Beleggers zijn momenteel geneigd om snel in te stappen bij koersstijgingen uit angst om een nieuwe opleving te missen. Bij de geringste twijfel wordt de aandelenmarkt echter weer verlaten omdat een daling naar een AEX-index van 280 punten er volgens (technische) analisten nog altijd inzit.

Vooral chipmachinebouwer ASML en ABN Amro boekten vanochtend flinke koerswinst. Het Veldhovense ASML steeg ruim 8 procent in waarde. Ook het Duitse Infineon, een producent van chips, profiteerde van de flinke stijging van de technologiebeurs Nasdaq (2,6 procent) en was met een koerswinst van 10 procent de grootste stijger in Frankfurt.

De koerswinst van ABN Amro van ruim 4 procent is gezien de uitverkiezing gisteren van de socialistische Lula tot president van Brazilië opmerkelijk. Financiële markten zijn beducht voor de nieuwe president, mede gezien de heikele financiële positie van het land, en ABN Amro is met dochter Banco Real een grote speler in dat land.

De kwartaalcijfers van postbedrijf TPG werden lauw ontvangen. Het resultaat na belasting kwam lager uit dan analisten hadden verwacht en het fonds noteerde een winstje van 0,1 procent op 17,70 euro.

De Parijse beurs deed het nog beter dan het Damrak. De CAC-40-index stond rond lunchtijd na een winst van 3 procent op 3.161 punten. Elektriciteitsproducent Alstom trok de graadmeter van de beurs in Parijs met een koerswinst van ruim 9 procent. Ook Vivendi boekte winst, 4 procent, na berichten dat er goede kans is op de verkoop van zijn Amerikaanse uitgeverijen. De DAX-index in Frankfurt (3.222) noteerde mede dankzij Infineon ruim 2,7 procent hoger. De Londense FTSE-index (2.036) bleef in het Europese geweld met een winst van 2 procent enigszins achter.

De Japanse Nikkei steeg voor de tweede achtereenvolgende dag. De index in Tokio steeg met 0,4 procent tot 8.757 punten. Lange tijd stond de beurs op verlies, maar de kwartaalcijfers van Sony en Honda zorgden voor een kentering.