Geestelijke voor verhoor naar Jakarta

Abu Bakar Ba'asyir, een radicale moslimgeestelijke die wordt verdacht van terreur in Indonesië, is vandaag vanuit een ziekenhuis in Midden-Java voor verhoor overgebracht naar Jakarta. Tegen Ba'asyir (64) werd 19 oktober een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij zou betrokken zijn bij bomaanslagen op kerken rond kerstmis 2000 en bij een poging tot moord op de toenmalige vice-president, nu president, Megawati Soekarnoputri.

De dag voor zijn aanhouding was Ba'asyir opgenomen in een islamitisch ziekenhuis in Solo. Een politiearts stelde vanochtend vast dat de schriftgeleerde de vliegreis naar Jakarta aankon. Toen hij in een rolstoel het hospitaal werd uitgereden, poogden zo'n 150 jeugdige leerlingen van zijn islamitisch internaat te verhinderen dat hij werd afgevoerd. Zij gooiden stenen naar de oproerpolitie.

Tijdens het bewind van generaal Soeharto week Ba'asyir uit naar Maleisië, waar hij 14 jaar woonde. Volgens de politie van Maleisië en Singapore is hij een van de oprichters van Jema'ah Islamiyah (JI), dat een islamitische staat wil vestigen die Maleisië, Singapore, Indonesië, Brunei en de zuidelijke Filippijnen zou moeten omvatten. Volgens de CIA is JI een filiaal van het terreurnetwerk Al-Qaeda.

De Indonesische politie hield op 5 juni de Irakees Umar Al-Faruq aan en leverde hem uit aan de Verenigde Staten. Tijdens verhoren daar zou Al-Faruq hebben toegegeven dat hij de verbindingsman van Al-Qaeda in Zuidoost-Azië is. Indonesische rechercheurs mochten hem ondervragen en kregen te horen dat Al-Faruq en Ba'asyir samen aanslagen hebben beraamd. Voor betrokkenheid bij de bomaanslagen op Bali bestaan geen aanwijzingen. Ba'asyir zegt niets te maken te hebben met terreur.