Eindzege in Zesdaagse voor Italianen

Het Nederlandse koppel Danny Stam/Robert Slippens heeft zaterdag op de laatste dag van de Zesdaagse van Amsterdam de leidende positie verspeeld aan het ervaren Italiaanse duo Silvio Martinello/Marco Villa. De twee Nederlanders eindigden in het Velodrome in Sloten als tweede.

,,Deze tweede plaats geeft in elk geval aan dat we de vorig jaar ingezette lijn voortzetten. We zijn gegroeid, hebben ons visitekaartje afgegeven en weten nu dat we met de top mee kunnen'', zei Stam.

In het Velodrome werd vorig jaar na 32 jaar afwezigheid de draad van de Amsterdamse zesdaagse weer opgepakt. Toen nog in een kale, koude hal, die niet echt uitnodigde tot een bezoek. Afgelopen week bevolkten ruim 12.000 mensen het gerenoveerde, kleine wielerbaantje aan de rand van Amsterdam. Ook de slotavond was uitverkocht. ,,Er gaat niets boven dit sfeertje'', zei Slippens temidden van bierdrinkende en rokende toeschouwers, die ook vermaakt werden met harde muziek. ,,Geen enkele wegwedstrijd heeft deze ambiance.''

Met Stam (30) en Slippens (27), vorig jaar derde in Amsterdam, lijkt Nederland weer renners te hebben die het winterseizoen op de baan aanzien kunnen geven.

,,Die jongens hebben toekomst. Ze hebben kwaliteit en zijn gedreven'', zei Patrick Sercu zaterdag opgetogen. De Belg, goed voor een onovertroffen aantal zesdaagsezeges, verzorgde in Amsterdam als wedstrijdleider het deelnemersveld. Naast Martinello/Villa stonden ook de topduo's Risi/Betschart en Gilmore/McGrory aan de start. Koppels die rond de honderd zesdaagsen hebben afgewerkt en over veel meer ervaring beschikken dan Stam en Slippens. Die reden in Amsterdam respectievelijk hun zeventiende en twintigste zesdaagse.

Zaterdag zaten de Nederlanders dicht bij hun eerste eindzege. Ze vochten een verbeten strijd uit met Martinello/Villa, Risi/Betschart en Gilmore/McGrory, de winnaars van vorig jaar. Uiteindelijk eindigden de vier koppels na zes dagen in dezelfde ronde en gaven de punten de doorslag. Martinello en Villa waren in het laatste onderdeel te sterk voor de uitgeputte Nederlanders. Stam: ,,We hebben bijna de hele week aan de leiding gereden. Dat geeft druk. Dat was net wat te veel op de slotdag.''