Eindelijk juicht het Legioen voor Lurling

Anthony Lurling speelde zaterdagavond de wedstrijd waar hij al maanden naar had gesmacht. In een volledig uitverkochte Kuip stond de nieuwe nummer tien met twee doelpunten en een assist aan de basis van de 5-1 overwinning van Feyenoord tegen Willem II. Voor het eerst dit seizoen werd de van Heerenveen overgekomen voetballer door het Rotterdamse legioen liefdevol in de armen gesloten.

Ruim een uur na zijn beste wedstrijd in het shirt van Feyenoord liep Lurling nog met een brede lach op zijn gezicht door de catacomben van het Feijenoord-stadion. De in Noord-Brabant geboren voetballer had na weken bankzitten tegen Willem II weer eens in de basis mogen beginnen en zag zijn optreden beloond met een uitverkiezing tot man van de wedstrijd. ,,Toen ik de bal het net in zag rollen dacht ik `hè, hè die zit erin'. Het heeft lang geduurd, maar dit was een heerlijke avond'', zei de 25-jarige Lurling.

Tegen Willem II maakte de rechtsbenige linkermiddenvelder voorlopig een einde aan de teleurstellende tijd die hij sinds zijn komst naar Rotterdam-Zuid had gekend. Deze zomer kreeg Lurling bij zijn binnenkomst het shirt met rugnummer tien toebedeeld van trainer Bert van Marwijk, maar op het veld kon hij geen moment de indruk wekken een waardig vervanger voor de naar AC Milan vertrokken Jon Dahl Tomasson te kunnen zijn. De geforceerde manier waarop Lurling zich wilde bewijzen, werkte slechts tegen hem.

Voor de ogen van de duizenden kritische Feyenoord-fans verkrampte de voetballer die in het verleden door de Rotterdamse aanhang voor `matennaaier' was uitgemaakt omdat hij in hun ogen ooit Feyenoorder Bonaventure Kalou ten onrechte een rode kaart had bezorgd. Aanvankelijk liet Van Marwijk hem aan het begin van de competitie in de basis beginnen, maar het lukte Lurling niet om de criticasters de mond te snoeren. Sterker nog; ook in het roodwit van Feyenoord kreeg hij de hoon van een deel van het publiek over zich heen. Met als dieptepunt het thuisduel op 10 september tegen Excelsior toen Lurling nog voor rust onder een striemend fluitconcert naar de kant werd gehaald.

Een week later moest hij vanaf de bank toezien hoe Feyenoord met de frivole Chileen Sebastian Pardo op zijn plaats, FC Twente in Enschede volledig van de mat speelde. Voor Feyenoord bleek het een begin van een goede reeks, terwijl voor Lurling de donkerste periode in zijn voetballoopbaan aanbrak. De voetballer die op de open dag van Feyenoord als enige grote aankoop uit de helikopter stapte, was na Pardo en het talent Robin van Persie plotseling derde keus voor de positie van aanvallende linkermiddenvelder.

Weken achtereen zat Lurling zichzelf te verbijten. Het plezier dat hij altijd in het voetballen had gehad was op slag verdwenen. ,,Ik voelde me zwaar klote'', zei Lurling zaterdagavond terugkijkend. ,,Welk blad ik ook las, overal stond wel een negatief verhaal over mij te lezen. Ik dacht: `Is dit het nu, spelen bij Feyenoord'. Je gaat aan jezelf twijfelen. Dat was een heel moeilijke tijd.''

In de periode dat Lurling buiten het basiselftal van Feyenoord viel, praatte Van Marwijk bewust nauwelijks met hem. De coach die de druk bij zijn aanwinst zoveel mogelijk wilde weghalen, gaf Lurling de laatste weken speelminuten als invaller in de door blessures en vormverlies geplaagde ploeg. Door het ontbreken van de zieke Pardo en de naar vorm zoekende Van Persie deed de coach zaterdag tegen Willem II vanaf het beginsignaal een beroep op Lurling. Van Marwijk, die zijn contract met Feyenoord met een jaar verlengde, deelde Lurling pas op de dag van de wedstrijd mee dat hij zou spelen.

Lurling was echter al een dag eerder door aanvoerder Paul Bosvelt per sms op de hoogte gebracht dat hij ,,met het mes tussen de tanden'' zou moeten spelen. Lurling kreeg op de wedstrijddag van Van Marwijk de bevestiging dat hij met het zwalkende Feyenoord op zoek moest naar een overwinning na een reeks met drie nederlagen en twee gelijke spelen. Het wachten van Lurling werd beloond.

Met dank aan het zwakke Willem II kon zowel Lurling als Feyenoord in de aanloop naar het belangrijke duel tegen Juventus met succes aan het zelfvertrouwen werken. In de eerste helft kon hij echter net zomin als zijn krampachtig spelende ploeggenoten imponeren tegen de Tilburgse subtopper. Desondanks mocht Feyenoord na treffers van Bosvelt en Kalou met een 2-1 voorsprong gaan rusten.

In de tweede helft wierp Lurling de schroom van zich af en gaf hij hoogstpersoonlijk vlak na rust Willem II met zijn eerste competitiedoelpunt voor Feyenoord de nekslag. Na een fout van verdediger Jos van Nieuwstadt belandde de bal via Kalou in de voeten van Lurling, die met een sleepbeweging doelman Geert de Vlieger verschalkte. Nauwelijks een paar minuten later gaf de kleine middenvelder een prachtige assist op Chong-gug Song die de 4-1 binnenschoot.

De droomavond was voor Lurling helemaal compleet toen hij voor het vak van de fanatiekste aanhang zelf de 5-1 mocht maken. Als Lurling morgen zijn prestatie tegen Juventus een goed vervolg geeft, zal de eens verguisde voetballer al een heldenstatus krijgen van de aanhang van Feyenoord.

Feyenoord

5

Willem II

1

Ruststand 2-1. 14. Bosvelt 1-0, 40. Van der Gun 1-1, 45. Kalou 2-1, 47. Lurling 3-1, 52. Song 4-1, 63. Lurling 5-1. Schds: Van Egmond. Tsch: 44.000. Rode kaart: Ceesay (Willem II). Gele kaarten: Sektioui en Jaliens (Willem II).

    • Koen Greven