Duizend postkantoren dicht in Duitsland

Deutsche Post wil duizend van de in totaal dertienduizend postkantoren sluiten en enkele duizenden brievenbussen weghalen. Ook zullen er de komende jaren arbeidsplaatsen bij de onderneming verdwijnen, hoeveel is nog niet bekend.

De commissarissen van de onderneming, waar 224.000 mensen werken, hebben vorige week een pakket bezuinigingsmaatregelen goedgekeurd waarmee de directie een aanzienlijke daling van de inkomsten in de komende jaren hoopt op te vangen. Enkele details zijn dit weekeinde al uitgelekt. De directie wil pas in de loop van de week een overzicht over alle maatregelen geven.

Per 1 januari daalt de porto op brieven en briefkaarten. De onderneming verwacht daardoor jaarlijks 300 miljoen euro minder inkomsten te zullen hebben.

Ook moet het bedrijf rekening houden met het terugbetalen van een overheidssubsidie die door de Europese Unie is afgekeurd. Inclusief rente moet de onderneming 850 miljoen euro teruggeven aan de Duitse staat. De Commissie beschuldigt de onderneming ervan de bezorging van pakketjes gesubsidieerd te hebben met inkomsten uit het monopolie op de bezorging van brieven. Deutsche Post is tegen het besluit van de Commissie in beroep gegaan.

In theorie, zo zei een woordvoerder van de onderneming gisteren tegen het persbureau dpa, moeten bij het bedrijf 10.000 banen verdwijnen om de daling van porto-inkomsten op te kunnen vangen. Het daadwerkelijke verlies aan arbeidsplaatsen zal waarschijnlijk geringer uitvallen.

De bezuinigingen hebben ook tot doel de koers van het aandeel Deutsche Post een impuls te geven. Het `gele aandeel' sloot vrijdag op 9,35 euro, nog minder dan de helft van de emissiekoers van 21 euro van twee jaar geleden.

Deutsche Post, waar ook DHL bij hoort, is in Nederland onder andere eigenaar van pakjesvervoerder Van Gend & Loos.