Duizeligheid, verlaagde bloeddruk, coma

Als er een narcosegas is gebruikt om de gijzelnemers uit te schakelen komen in de operatiekamer beschikbare gassen als isofluraan, sevolfluraan, halothaan en enfluraan in aanmerking. Stoffen die het zenuwstelsel lamleggen.

Bij toenemende dosering zijn de verschijnselen achtereenvolgens: duizeligheid, verlaagde bloeddruk, narcose, afnemende ademhaling, coma. In de operatiekamer volgt de anesthesist op een monitor de toestand van de patiënt. Een goede narcose is snel omkeerbaar door het toedienen van zuurstof.

Maar bij narcose via riool en airconditioning is de dosering moeilijk. Mensen dicht bij de airco-uitlaat kregen teveel binnen. Hartritmestoornissen en zuurstofgebrek kunnen dan dodelijk zijn. Overlevenden die nu nog in coma in ziekenhuizen liggen hebben waarschijnlijk onomkeerbare hersenschade opgelopen doordat hun ademhaling te lang op een laag pitje heeft gestaan.

Had direct na de bevrijdingsactie medisch personeel zuurstof toegediend, voorafgaand aan vervoer van de slachtoffers naar een ziekenhuis, dan was waarschijnlijk nog enig leed voorkomen – als er tenminste sprake is geweest van gebruik van narcosegas.

Een van de elitecommando's die bij de bestorming betrokken was heeft overigens gezegd dat de dosering van het toegediende gas bewust was verhoogd om zeker te zijn dat de Tsjetsjeense gijzelnemers er onmiddellijk door zouden worden uitgeschakeld. Dat zou vooral gelden voor de vrouwen die explosieven rond hun middel droegen.