Diplomaat VS vermoord in Amman

Een Amerikaanse diplomaat is vanmorgen door onbekende schutters vermoord voor zijn woning in de Jordaanse hoofdstad Amman. Het was volgens veiligheidsbronnen de eerste moord op een westerse diplomaat in de geschiedenis van het land. Jordanië is een belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten. De moord komt in een tijd van stijgende spanning in het Midden-Oosten rondom de Amerikaanse dreigementen tegen het Iraakse bewind. Deze dreigementen en wat wordt gezien als de Amerikaanse steun voor Israël tegen de Palestijnen hebben in het hele gebied, inclusief Jordanië, anti-Amerikaanse sentimenten aangewakkerd. Eind september maakte de Amerikaanse regering bekend onbevestigde informatie te hebben ontvangen over een plan van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda om Amerikaanse burgers in Jordanië te ontvoeren. Jordanië is een bekend doelwit van Al-Qaeda.