Broer klokkenluider verdacht van diefstal boekhouding

Het politieteam dat de bouwfraude onderzoekt, verdenkt de broer van klokkenluider Ad Bos, Cok Bos, en een oud-directeur van een dochterbedrijf van Koop van de diefstal van de schaduwboekhouding van bouwbedrijf Koop Tjuchem. Samen met een derde zouden ze deze hebben ontvreemd uit de woning van een medewerker van Koop. De drie verdachten hebben afgelopen week enkele dagen in de cel gezeten, bevestigt een woordvoerder van het landelijk parket.

Justitie heeft geen namen van verdachten bekend gemaakt, maar Cok Bos, auteur van het boek Bouwfraude, bevestigt dat hij donderdag is aangehouden. Aanleiding is volgens hem een belastende verklaring van Jan van E., oud-directeur van Geva BV dat deel uitmaakt van het Koop-concern. Van E. heeft, volgens Bos, toegegeven dat hij met Cok Bos en een derde persoon de diefstal gepleegd heeft. Van E. wilde niet reageren. Cok Bos ontkent elke betrokkenheid. Bos: ,,Mijn broer heeft de drie ordners voor zijn voordeur aangetroffen. Ik heb ze gekopieerd en bewaard.''

De schaduwboekhouding is op 16 november 1998 als gestolen opgegeven door de in Heiloo wonende Koop-medewerker Henk H. Volgens de politie waren er destijds geen aanwijzingen die een nader onderzoek rechtvaardigden. Sporen van braak ontbraken. In het in 1998 gemaakte proces-verbaal van de inbraak noemt Henk H. klokkenluider Ad Bos als mogelijke verdachte. Ad Bos was in een ontslagprocedure met Koop verwikkeld. De Koop-medewerker is zelf verdachte in het onderzoek naar de verboden prijsafspraken.

Volgens Cok Bos baseert de politie de verdenking tegen hem ook op een manuscript van zijn boek. In de uiteindelijk gepubliceerde tekst is de passage niet opgenomen. Cok Bos: ,,Als auteur verzon ik de diefstal van de ordners uit een werkkamer van een Koop-medewerker. Als voorbeeld voor de beschrijving nam ik mijn eigen kamer. Dat was fictie. Wat zit hier achter? Welke bedoelingen Van E. heeft om mij te beschuldigen?''

Volgens het landelijk parket maakt het voor het onderzoek niet uit of het bewijsmateriaal van diefstal afkomstig is. De woordvoerder: ,,Wat telt is dat wij het op rechtmatige manier hebben gekregen.'' Bos overhandigde de ordners vorig jaar aan toenmalig minister Korthals (justitie). Dat de vier jaar oude inbraak nu wordt uitgezocht, terwijl de bouwfraude zelf nog veel onderzoek vergt, is geen kwestie van prioriteiten, aldus de woordvoerder. ,,Het ligt voor de hand dat we de herkomst van de ordners meenemen in ons onderzoek.''

    • Joep Dohmen