Brazilië kiest Lula als nieuwe president

Met een record van 61,3 procent van de stemmen heeft de voormalige metaalarbeider Luiz Inácio `Lula' da Silva gisteren het presidentschap van Brazilië veroverd. ,,De hoop heeft het gewonnen van de angst'', zei de nieuwe president vannacht tegen de meer dan vijftigduizend feestende aanhangers die zich in het centrum van São Paulo hadden verzameld.

De 57-jarige leider van de linkse Braziliaanse Arbeiderspartij nam het in deze tweede ronde op tegen de centrum-linkse regeringskandidaat, ex-minister van Volksgezondheid José Serra, die zijn nederlaag erkende. De campagne van Lula stond onder zware druk van de financiële instellingen die een overwinning van de linkse kandidaat vreesden. De dollar steeg naar recordhoogte ten opzicht van de real en de beurzen zakten in. ,,Nu komt de markt weer tot rust'', voorspelde Lula gisteravond. ,,We zullen ons tegenover de internationale markt net zo serieus gedragen als tegenover de bevolking.''

De oude vakbondsleider wil een sociaal pact tussen vakbeweging en ondernemers om de economie te stimuleren. Alleen zo, meent Lula, is het mogelijk de grote sociale ongelijkheid in het land te bestrijden. Het was de vierde keer op rij dat Lula naar het presidentschap dong. Dit keer presenteerde Lula zich als de gematigde `Lula light'

reportage: pagina 4

persstemmen: pagina 7