Antwoord

Inderdaad was het teleurstellend dat de krant van dit weekeinde niet de bestorming van het musicaltheater in Moskou kon melden. Onze correspondent Coen van Zwol was de hele nacht ter plaatse om het laatste nieuws te kunnen verslaan. Maar op zaterdag is de deadline van de voorpagina nu eenmaal 3 uur 's morgens. Op dat moment sluit (of ,,zakt'') de krant, om op tijd gedrukt en door het land verspreid te kunnen worden. Op zaterdag heeft NRC Handelsblad niet alleen vier bijlagen (en eens in de maand het magazine M), maar is de krant in feite ook een ochtendkrant.

Het laatste nieuws dat wij zaterdag konden melden was daarom dat de Tsjetsjenen dreigden hun gijzelaars te executeren, dat er schoten in het gebouw waren gehoord en dat ,,de enige straat van waaruit direct zicht op de schouwburg bestaat'' door agenten hermetisch was afgesloten, zoals Van Zwol uit eigen observatie meldde. Natuurlijk kòn dit betekenen dat een ontknoping op handen was, maar zeker was het niet.

We presenteerden de lezers dus de situatie zoals zij was op het moment dat de krant naar de drukker moest, hoe onbevredigend dat, ook voor ons, was. Als aanvulling stond op pagina 5 wel een achtergrondstuk over de afloop van eerdere gijzelingen in Rusland. Toen tegen vijf uur de bestorming was begonnen, werden we dus door de gebeurtenissen ingehaald. Wel was op zaterdagochtend een bericht over de actie te lezen op onze website www.nrc.nl, dat in het weekeinde nog een aantal keer is geactualiseerd. Voor een enkele lokale krant zoals Het Parool, met een per definitie minder groot verspreidingsgebied en dus kortere distributietijd, was het nog wel mogelijk het nieuws te brengen.

In snelheid kan geen enkele krant in dergelijke situaties op tegen de televisie (en zeker niet tegen de grote internationale zender CNN). Door de week stuiten we als middagkrant soms ook op dat probleem. Dan sluit de voorpagina (de laatste pagina die zakt) meestal om half twee 's middags, een enkele keer al om één uur. Dat maakt het onvermijdelijk dat soms ontwikkelingen die 's middags plaatsvinden niet in de krant staan die de lezer aan het eind van de middag of het begin van de avond onder ogen krijgt. Dat nadeel heeft een middagkrant nu eenmaal, zoals een ochtendkrant soms nachtelijke gebeurtenissen of ontwikkelingen in Noord- of Zuid-Amerika mist. Maar een krant kan met nieuws, analyses en reconstructies (zie vandaag de stukken van Van Zwol en Karel Knip) weer meer inzicht bieden dan de televisie, waar doorgaans minder tijd is om diepgaand op kwesties in te gaan.

Het is niet zo dat we de zaterdageditie net zo goed tegelijk met de vrijdagkrant kunnen bezorgen. Afgelopen zaterdag waren alle stukken op de voorpagina van het eind van de middag (Europese leiders bereiken akkoord), de loop van de avond (Stille tocht in Venlo) of nieuws dat samenhing met een stuk in de zaterdagse bijlage (het interview met Bomhoff).

    • Juurd Eijsvoogel